OPINIE | Superliga bogaților a eșuat! Până când?

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat duminică, 02 mai 2021, ora 23:15,
destramat-superliga-europei
destramat-superliga-europei

Săptămâna trecută toată lumea s-a inflamat după anunțul celor mai bogate cluburi europene care au pus pe hârtie un proiect al unei competiții închise, fără patronajul UEFA. 

Amenințarea era mai veche, dar acum a fost pentru prima oară când grupările cu bugete colosale au semnat un document care putea să schimbe chiar istoria competițiilor fotbalistice. S-a trecut la amenințări, dar reacția suporterilor și a unora dintre oficiali a fost cea care cred că i-a speriat pe unii de propria creație. Nu putem ști dacă asta a fost intenția cu adevărat și dacă până la urmă proiectul ar fi fost demarat, în cazul în care nimeni nu ar fi protestat. Cu siguranță că s-a dorit a se forța mâna forului european pentru ca marile cluburi să beneficieze de și mai mulți bani pe viitor de pe urma participării în Liga Campionilor.

CITEȘTE ȘI –>> Superliga Europei, cea mai condamnată competiţie: ,,A fost o idee groaznică! Banii ar fi făcut probleme”

E clar că această Superligă avea darul de a denatura ideea de competiție sportivă, pentru că ar fi presupus prezența în fiecare sezon a aceluiași grup de echipe indiferent de clasarea în întrecerea internă. Doar 5 dintre ele urmau să reprezinte excepțiile, intrusele să le spunem așa. Cel mai vocal a fost președintele Realului care s-a războit cu șeful UEFA chiar și după ce câțiva dintre membrii grei ai noii structuri au dat bir cu fugiții. Organismul de la Nyon a jucat tare și a câștigat, dar succesul mi se pare a fi unul doar de etapă. Interesant este că inițiativa „rebelilor” a fost comunicată chiar în preziua anunțului pe care forul condus de Ceferin avea să îl facă în privința noului format al Ligii Campionilor.

Tind să cred că acesta nu a fost îndeajuns pe placul bogaților care și-au dorit profituri și mai mari. Dintr-o anumită perspectivă le dau dreptate. Personal, consider că formula cea mai potrivită ar fi fost cea folosită de câțiva ani în handbalul masculin. Astfel, acolo există deja grupe alcătuite pe criterii valorice. Doar că odată încheiată faza grupelor se trece la baraje, iar fruntașele din seriile unde se regăsesc formațiile din al doilea eșalon valoric al continentului vor întâlni codașele din grupele puternice. Deci se poate spune că primele nu sunt abandonate. Cred că mai devreme sau mai târziu se va ajunge măcar aici. Formatul propus de UEFA cu un clasament alcătuit din 36 de echipe mi se pare obositor pentru orice fan al fotbalului.

Sursa Foto: Profimedia Images

Până parcurgi întreaga ierarhie ai și uitat deja cine sunt primele clasate. E clar că această prăpastie între marile cluburi europene și grupările de pluton se mărește tot mai mult. Tot ce trebuie să facă UEFA este să găsească soluții de mijloc pentru că evoluția este ireversibilă. Vă dați seama ce ar fi însemnat ca acele amenințări să meargă până la capăt? Am fi avut un Mondial fără cei mai buni jucători de pe planetă și competiția ar fi fost aruncată în derizoriu. În anii următori arta negocierii va conta cel mai mult. Pentru că nici măcar UEFA nu își permite să piardă echipele care au scris istoria de până acum a celui mai iubit sport al planetei.

CITEȘTE ȘI –>> Preşedintele UEFA, mesaj pentru şefii cluburilor din Superliga Europei: ,,Domnilor, aţi făcut o mare greşeală”

Sigur că presiunea va crește din partea „monstruoasei coaliții” ale cărei obiective vor rămâne aceleași cu siguranță. Bucuria fanilor din toate colțurile lumii nu trebuie însă alterată de dorința de entertainment pe care o pun în prim plan oamenii din spatele acestor coloși. Competiția trebuie să rămână competiție, iar poveștile frumoase să se poată scrie în continuare.

realitateaamenintarisuperliga europeiuefaproiectliga campionilor