OPINIE | Şase, vine SMURD-ul!

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat luni, 03 septembrie 2018, ora 21:30,
multescu
multescu

Şapte meciuri, două victorii, cinci remize, nicio înfrângere. Trei puncte în urma liderului FCSB. Cea mai bună apărare din Liga 1, cu numai patru goluri primite în şapte etape. Acesta este bilanţul cu care Marius Măldărăşanu a fost demis de la Astra Giurgiu. Echipă care nu şi-a asumat nici măcar calificarea în playoff drept obiectiv clar în actualul sezon…

Intră în scenă Gheorghe Mulţescu. Poreclit SMURD-ul pentru că şi-a făcut un titlu de glorie din salvarea unor formaţii în derivă de-a lungul carierei, Mulţescu îşi începe al patrulea mandat la Astra. Penultima oară a fost demis în 2012, atunci când echipa era pe locul al treilea în campionat. Antrenorul în vârstă de 66 de ani ştie exact cu cine are de-a face la Giurgiu, însă bravează în studioul Digi Sport. „Nu am o clauză de reziliere. Clauza mea este performanţa!” Confruntarea cu statistica ar face din cuvintele lui Mulţescu o propoziţie perfectă pentru montajul de declaraţii amuzante ale personajelor din Liga 1. În 28 de ani de carieră, SMURD-ul a avut 32 de mandate de antrenor şi se pregăteşte pentru cel de-al 33-lea. 0.3 ani este durata medie a unui angajament al lui Gigi Mulţescu, este matematica rece a site-ului transfermarkt.

Dacă întrebi oricare dintre antrenorii care se perindă prin Liga 1 ca într-un carusel al cluburilor care îi învârte fără oprire, niciunul dintre ei nu este mulţumit de felul în care patronii îi tratează. Contracte nerespectate, demiteri pripite, intervenţii în deciziile tehnice…Dar câţi dintre ei îşi asumă lipsa totală de solidaritate şi respect între deţinătorii de Licenţă PRO? Dacă antrenorii din România sunt trataţi aşa cum sunt, este şi fiindcă cei mai mulţi dintre ei sunt gata oricând să treacă peste principii pentru un salariu de Liga 1. Să revină acolo de unde au fost alungaţi pe nedrept, să accepte angajamente fără clauze. Să negocieze cu patroni şi preşedinţi de echipe care au antrenori la momentul respectiv. Să comenteze, în public sau în urechea patronului, prestaţiile unui coleg sau să pună primele rezultate pe seama muncii proaste a predecesorului…Un sindicat al antrenorilor? Ce glumă!