OPINIE | Logica și fanii au învins! NU Super Ligii Europei

Articol de Vlad Ciotoran - Publicat joi, 22 aprilie 2021, ora 17:52,
Mural against the formation of the Super League, Rome, Italy – 21 Apr 2021
Mural against the formation of the Super League, Rome, Italy – 21 Apr 2021

Superliga, un proiect care nu avea cum să se concretizeze. Ideea acestei competiții s-a născut din dorința unor bogați de a deveni și mai bogați.

12 dintre cele mai importante cluburi de fotbal din Europa au vrut să joace doar între ele, sperând că vor câștiga și mai mulți bani. Pe termen lung însă, consecințele ar fi fost devastatoare. Tot fotbalul ar fi avut de pierdut dacă jucătorii legitimați la cluburile din Super Ligă nu mai puteau să evolueze și la naționalele lor.

Valencia. Foto: Profimedia

Apoi, un jucător intrat într-o astfel de competiție, nu ar fi putut juca la cel mai înalt nivel, pe întreaga durată a carierei.

Nefiind omologată de UEFA, Super Liga nu avea cum să prindă viață. Cele 12 cluburi fondatoare: AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham s-au grăbit se se alăture unei competiții pe care UEFA și suporterii nu au dorit-o.

Liverpool – Real Madrid.
Foto: Profimedia

Suporterii au avut un cuvânt greu de spus și au dovedit încă o dată că fotbalul fără suporteri este egal cu zero.

Rând pe rând, mai mult de jumătate dintre cluburi, în frunte cu Manchestr City, au făcut un pas înapoi și și-au cerut scuze. Mesajul însă, a fost transmis.

Fani Tottenham. Foto: Profimedia

Cluburile importante din Europa s-au arătat nemulțumite de premiile oferite de UEFA pentru parcursul lor în Liga Campionilor. Chiar dacă, în trecut, aveau acces la masa bogaților doar campioanele, în prezent sunt acceptate direct în grupele competiției câte patru echipe din Anglia, Spania, Germania și Italia. Și tot nu e suficient. Accesul în grupele Ligii campionilor e răsplătit cu cel puțin 15 milioane de Euro de UEFA, plus alte câteva milioane de euro din “market poll”.

Asta ar însemna bugetul pe doi ani pentru un club de fotbal din România. În schimb, cluburile din vest cheltuie o astfel de sumă de bani doar pentru achiziția unui jucător. Diferența dintre cluburile din vestul și estul continentului este uriașă și continuă să se adânceasă.

Foto: Profimedia

Coincidență sau nu, luni 19 aprilie, UEFA tocmai aprobase noul format al Champions League. Începând din sezonul 2024/2025 formatul ar urma să fie extins de la 32 la 36 de echipe. Nemulțumiri sunt peste tot. Cluburile din Vest vor mai mulți bani, în timp ce cluburile din Est vor acces mai ușor la masa bogaților. Oricum, în fazele eliminatorii sunt cam aceleași echipe care acced, an de an.

Prin înființarea unei Super Ligi, patronii acestor cluburi ucid fotbalul, ucid speranțele altor echipe de a evolua împotriva lor.

Florentino Pérez (74 de ani), președintele lui Real Madrid și al Super Ligii Europei, a menționat că acea competiția va salva cluburile de problemele financiare cauzate de pandemia de COVID-19. Dar nu numai acele cluburi se confruntă cu probleme finaicare! Toți acei patroni nu au făcut altceva decât să muște din bucuria fotbalului și să se gandească doar la propriile buzunare.

Florentino Perez. Foto: Profimedia

Citește și Superliga Europei, cea mai condamnată competiţie: ,,A fost o idee groaznică! Banii ar fi făcut probleme”

 

fotbalsuper ligaopinierealitateachampions leaguefoto