OPINIE | În căutarea fair-play-ului pierdut

Meciul dintre FC Viitorul și Astra Giurgiu a fost capul de afiș al etapei a zecea din Liga 1. Trupa lui Hagi a dominat clar și s-a impus cu 1-0, printr-un gol marcat în minutul 90+2.

Multă lume a trecut cu vederea un aspect esențial pentru acest sport: corectitudinea, fair-play-ul, care trebuie să fie o piatră de temelie și să facă propagandă bună în societate. Situația stă după cum urmează. În minutul 90+1 al meciului de la Ovidiu, Radunovic (Astra) a acuzat probleme medicale și a căzut în propriul careu. Portarul oaspeților a trimis mingea intenționat în aut, pentru a permite intervenția medicilor. Dar, la reluarea partidei, jucătorii Viitorului nu au returnat mingea, așa cum prevede regulamentul fair-play. A înscris Tudor Băluță. A urmat un scandal monstru!

Faza poate fi urmărită AICI

Și iată cum, în 2018, unii fotbaliști români ne arată o imagine tristă a unui tipar comportamental des întâlnit la noi: scopul poate să fie îndeplinit prin orice mijloace, fără a ține cont de reguli, fără respect față de celălalt! Importante sunt punctele, primează banii și locul în clasament. Iată de ce sunt necesare și acum campaniile FIFA pentru fair-play.

viitorul astra

Vlad Achim&Co. s-au discreditat pentru două puncte în plus. Iar Gică Hagi a spus doar că nu avea ce să facă, nu putea să țipe la jucători să returneze mingea. Ai dreptate, Gică! Nu trebuia să zici nimic, dar pentru că firescul s-a transformat în nefiresc, trebuie să faci acum ceva! Sunt convins că dacă i se întâmpla asta ‘Regelui’, ar fi făcut turul televiziunilor și site-urilor de sport, timp de mai multe zile. Ce scrie pe banderola unui căpitan de echipă? ‘Respect’ și ‘fair-play’!

viitorul astra 2

Este necesară o luare de poziție, un “Nu” ferm, pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. Cineva trebuie să sancționeze acest derapaj, să aducă la lumină această nedreptate, pentru a oferi un exemplu corect tinerilor care vor să joace fotbal și pentru a delimita clar binele de rău. Fotbalul românesc trebuie să arate clar că, într-o societate viciată din punct de vedere moral și nu numai, nu se abate de la anumite principii călăuzitoare, iar fair-play-ul trebuie să fie precum farul din Alexandria.

Tot la capitolul ‘lipsă flagrantă de fair-play’ intră și o declarație stupefiantă venită după meciul CFR Cluj – Universitatea Craiova. Campioana en titre a avut o prestație lamentabilă în Gruia, trimițând un singur șut pe spațiul porții. Oltenii au forțat victoria și au ratat un penalty în minutul 85, prin căpitanul Alexandru Mitriță.

Deși gazdele au evoluat apatic și au avut dificultăți în special în zona de mijloc, argentinianul Emmanuel Culio parcă a participat la alt meci, spunând cu aplomb că ardelenii meritau să câștige.

Eu cred că în repriza a doua, echipa a jucat mai bine decât Craiova. În afara penalty-ului ratat de Craiova, am evoluat mai bine. Cred că meritam să câștigăm azi. Tot timpul am crezut că va rata Mitriţă. M-am bucurat după“, a declarat Culio la finalul partidei.

Culio

Așadar, domnul Culio ori este habarnist, ori încearcă să ne prostească pe față. Pentru că vorbim, la nivel intrinsec, despre calitatea unui tip de muncă, despre performanță. Încă un lucru tipic pentru fotbalul românesc (și mai ales pentru clasa politică autohtonă): să acoperi realitatea cu vorbe sforăitoare. Un alt aspect penibil este să declari că te-ai bucurat după eșecul cuiva și ai sperat mereu la acest deznodământ, așa cum a făcut Culio. Mentalitate de învingător, nu?

M-aș fi așteptat de la un triplu campion al României cu CFR Cluj să recunoască meritele adversarilor și mai ales să recunoască defectele echipei lui. Iar de la un fotbalist în vârstă de 35 de ani care a anunțat că vrea să devină antrenor, indubitabil mă aștept să interpreteze mai bine un meci de fotbal în care a fost implicat.

Dacă am fi fost în Premier League sau în Spania… sau în oricare alt campionat puternic din Europa, afirmațiile lui Emmanuel Culio ar fi fost taxate scump. De către presă, de către oamenii de fotbal, de către spectatori! Dar trăim în România și nu este așa cum vezi, ci așa cum spune X. Și acel X scapă basma curată cu această butaforie!

Să recapitulăm! Ce avem noi în octombrie 2018? Niște fotbaliști care încearcă să pună mâna pe niște puncte în clasament și niște bani prin orice mijloace, să trișeze profitând de neatenția unora, și alți fotbaliști care încearcă să îngroape lipsa unor rezultate/performanțe prin declarații fantasmagorice. Iar noi suntem OK… pentru că ne-am obișnuit cu țara lucrului prost făcut și cu proverbialul “Las-o, bă, că merge așa!”. Welcome to Romania, the land of “Fiecare pentru el”!