OPINIE | Falemi scrie despre înfrângerea FCSB-ului la Giurgiu! Când echipa n-are lider…

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat luni, 23 iulie 2018, ora 11:40,
falemi main
falemi main

Mi-a plăcut meciul de la Giurgiu.  A avut ritm, s-a jucat pe ambiție și angajament fizic până la final. Ambele echipe au avut nerv. Astra a făcut un joc tactic bun. FCSB nu are un lider!

Măldărășanu, fostul meu coleg de la Petrolul,  un tip echilibrat și cu picioarele pe pământ, a jucat la nivel înalt, l-a avut antrenor pe Mircea Lucescu, a câștigat împotriva Stelei, ca jucător, și cu siguranță experiența asta l-a ajutat în alegerea planului tactic.

Astra are și jucători inteligenți cu calități fizice bune ( Erico, Bejan)  care se apară bine, care citesc bine fazele și reacționează rapid. Llullaku foarte agresiv și ține bine de minge. Benzile Balaure și Buș, 2 băieți care aleargă bine, se bat bine.

Mi-a plăcut că Astra, pentru că, deși a fost pusă sub presiune, în majoritatea timpului, a atacat, de fiecare dată când a găsit spații libere,  și-a arătat colții, a amenințat poarta lui Bălgrădean.

Golul nu a venit întâmplător, cu câteva minute înainte,Steaua a avut un ritm bun. Însă impresia mea este că a pornit prea tare 30min, apoi a suferit puțin ca urmare a risipei de energie Steaua a presat-o pe Astra, în prima jumătate de ora, iar Astra nu a putut lega 4 pase.

După cum a început partida, mă gândeam doar la faptul că golul Stelei trebuie să pice dintr-o clipă în altă… că e  doar o chestiune de timp. Băieții însă nu au mai putut menține forcing-ul,  și au dat posibilitate Astrei să respire.  Giurgiuvenii au început să amenințe poartă lui Bălgrădean, iar în min 43 au înscris din corner, la o relaxare a apărării Stelei,

Steaua are multă calitate, se vede de la o poștă. Coman, Man, Tănase, Texeira, Morais… toți controlează foarte bine mingea, în regim de viteză.

Cred  că Steaua are o problema de management, nu are o strategie clară.

Ori joci la rezultat și atunci rămâi pe sistemul 4-2-3-1, și betonezi mijlocul cu Pintilii și Filip ( Nedelcu următoarea variantă) ,cu Gnohere vârf împins și cu o linie de 3 fantastici ( Tănase, Texeira, Man sau Morutan) în spatele lui ori sacrifici prezentul ca jucătorii tineri să crească: Tănase, Coman, Man, Nedelcu, introduce un sistem nou, că să poată juca toți odată, dar ești pregătit să pierzi meciuri.

Steaua  a făcut prea multe schimbări, iar jucătorii nu îmi par că au prea multă încredere în ei, deși arată multă ambiție, și dorință de a câstiga. Sunt câteva lucruri de luat în considerare, în evoluția din meciul dela Giurgiu și cele viitoare:

Echipa nu are un lider!

Dacă îți pleacă golgeterul nu e o problema mare, echipa tot câștigă. Marchează alți jucători, dar dacă îți pleca liderul,  vestiarul va suferi, jocul echipei va suferi.

A plecat Budescu, cel care orienta jocul Stelei.Acum mingea circulă repede de pe-o parte pe alta, când la   Benzar și Man, când pe partea lui Junior Morais și Coman, însă jocul este prea mecanic, previzibil ușor de contracarat

Echipa a schimbat sistemul.

Într-un sistem nou, sarcinile se schimbă și automatismele se schimbă. Că să ai încredere în sistem, trebuie să câștigi în meciuri oficiale, cu miza. Încrederea nu vine din amicale! Amicalele sunt doar un test.

Steaua nu joacă pe calitățile jucătorilor.

Înțeleg, joci 4-3-3 din dorința de a-I folosi și crește pe toți cei 3 tineri: Man, Tănase și Coman. Dar e greu să joci cu toți cei 3 puști împreună și cu Nedelcu  singur, în spatele lor. Ei încă au nevoie să se maturizeze, și până atunci vor mai pierde meciuri, dacă joacă în această formulă. Cel mai bine cresc, dacă alături de ei, în față, au 1-2 colegi mult mai experimentați decât ei, care să ducă greul. Dacă duc doar  cei tineri, în creștere greul, atunci jocul va avea de suferit.

Nedelcu încă nu poate să țină jocul singur, la mijloc. Peste 1 an, poate. Depinde.  Oricum are nevoie de timp și oricum, e important să crească lângă jucători puternici, mai experimentați decât el. Dacă vrei să câștigi în deplasare, joci cu Filip și Pintilii, și ai mijlocul betonat. Ambii sunt puternici, ambii fac travaliu, ambii  știu jocul și pasează bine, ambii recuperează. În felul asta cei din fața lor pot să se exprime cu încredere.

Texeira  este cel mai bun jucător în ultimii 30 de metri. Întâmplător este cel mai bun jucător  1 contra 1, din campionat și tu îl pui să joace în linia 2-a, asta e contraproductiv. Omul are  are forță în picioare, e bătăios, se desprinde ușor de adversar, dă bine la poartă… practic e greu de oprit, când vine cu fața. Dacă primește mingea în 30 de metr, are nevoie de 10 metri că să devină periculos, să facă ce știe el mai bine. Dacă îl pui să-i care mingiile lui Coman, care este un pușți talentat, cu potențial, însă  mai are de muncit, că să ajungă să facă ce face Texeira pe teren,  nu e efficient.

Poți să pui un jucător harnic, muncitor, atent la transmiterea balonului cu care să faci posesie, așa cum a făcut Deschamps cu Matuidi, la Cupa Mondială, când l-a trecut din centru pe stânga, deși avea soluțîi mai creative.

Steaua nu amenință poartă pe zona centrală.

Dacă nu ameninți poartă din zona centrală,  dacă nu creezi panică și forțezi adversarul să mobilizeze oameni în centru,  e greu să vii cu surprize de pe benzi.
Steaua are nevoie să atace poarta mai mult pe zona centrală, fie cu Nedelcu, fie cu Popescu, fie cu Texeira. În felul asta eliberezi puțin benzile și fără să vrei le faci viață mai ușoară lui Coman, Morais,Man și Benzar. Așa acțiunile lor au putut fi blocate de Belu, Balaure, Bejan  sau de Stan, Bus, Erico. Dacă joci steril pe benzi, poate să-ți iasă, însă cu o echipa slabă sau una care nu te cunoaște, dar cu una că Astra, care ți-a analizat toate jocurile din pregătire, care  cunoaste foarte bine calitățile jucătorilor tăi și care s-a pregătit săptămâni bune pentru acest joc, care și-a pus la punct cum să-ți blocheze jucătorii în jumătatea proprie și chiar și la ține în teren ( Astra a făcut și presing avansat)  e foarte greu să-ți iasă.

Când ai anunțat că Texeira pleacă în iarnă dacă nu te califici în Europa, când faci pregătirea și nu îl folosești că pe un lider, e greu atunci când băiatul pe final de meci, ia hățurile în mâna și vrea să conducă atacurile echipei, să facă ceva, pentru că ceilalți îl cam sar cu pasele, pentru că nu-l mai percep că pe un lider. E un risc asumat de către conducerea tehnică și atunci, jucătorii nu sunt de vină. Steaua a făcut prea multe schimbări în echipă, la nivel tehnico-tactic, de jucători, schimbări care au impact la nivel mental, de încredere.

Dar că să reușească , în primul rând Stelei îi trebuie un lider. Orice echipa mare are un lider în teren. Steaua își va da drumul la joc, în următoarele etape, cu siguranță. Echipa are jucători tineri, cu valoare, jocul mi-a arătat  că echipa  are mare potențial, jucătorii au nerv, ritm bun însă când va fi sub presiune, când va obosi, îi va fi greu să câștige, dacă nu se iau măsuri încă de acum, deși acum s-ar putea să fie deja târziu.

Băieții au nevoie să facă un meci bun cu Dinamo, să câștige, că să capete încredere în ei, și să facă câteva jocuri solide și rezultate bune în deplasările din provincie.
Vedem mai departe!

teixeirasteauafalemiliga 1fcsbnicolae dicăastra giurgiugigi becalimm stoica