OPINIE | Fotbaliștii, „actori” principali în era coronavirusului! Pandemia, „mană cerească” pentru unele cluburi

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat sâmbătă, 18 aprilie 2020, ora 18:47,
fotbalisti Liga 1
fotbalisti Liga 1

Cea mai gravă criză pe care o traversează fotbalul de mai bine de 70 de ani nu a fost prevestită de nimeni și de nimic. Marile cluburi ale lumii nu s-au oprit din a pune la bătaie zeci milioane de euro pentru transferuri spectaculoase și salarii colosale destinate vedetelor sportului cu balonul rotund. 

Iar acum trebuie să își regândească toate planurile. Deodată un „vânt” dinspre China a schimbat total politica fotbalului la nivel mondial. Imediat s-a trecut la reduceri. Fotbaliștii au fost considerați „vinovați” de noua ordine apărută în jurul fenomenului atât de iubit în  toate colțurile globului. Și au fost afectați acolo unde îi doare mai tare. La ce trebuie să ridice din conturi lună de lună. Măsurile au fost dintre cele mai variate. Unii au tăiat 50 % pentru o perioadă de șase luni, alții au trimis în șomaj tehnic fotbaliștii, alții au luat în calcul varianta reținerii de drepturi doar pentru perioada întreruperii campionatului.

CITEȘTE ȘI –>> OPINIE | Când lupul face haos la stână înseamnă că avem un sat fără câini. Cine o mai salvează pe Dinamo?

Au fost și unii care au anunțat însă că nu umblă la bani deloc sau o vor face doar dacă situația se înrăutățește. V-ați prins, am enumerat mai mult deciziile luate de șefii echipelor de Liga 1. Pentru că aici ele afectează mai tare decât în altă parte. Lui Sergio Ramos i s-au tăiat mai mulți bani decât încasa un dinamovist în vreo 10 sezoane și alea cu tot cu bonusuri. Dar atunci când dintr-un salariu de 10.000 de euro pe lună, ești trimis în șomaj tehnic și te alegi cu doar puțin peste 500 de euro, trebuie să fie descurajant. Și să te facă să nu te mai întorci de unde ai plecat.

În această situație sunt dinamoviștii, pe care fie vorba între noi patronul abia aștepta să îi „ardă” la bani. De asta am spus că pentru unii pandemia a venit ca o mană cerească. Ionuț Negoiță oricum nu știa cum să scape de salariile fotbaliștilor săi care reprezentau o piatră de moară. Mai ales în contextul în care finanțatorul „caută pe jos” 168.000 de euro ca să plătească datoriile mai vechi și să nu fie alergat de fani în cazul neprimirii licenței. Și acum te întrebi cum îi atragi pe jucători să semneze extinderea contractelor până la 31 iulie? Chiar dacă înțelegerile vor fi prelungite automat prin decizia forurilor fotbalistice credeți că jucătorii își vor mai da viața pe teren?

CITEȘTE ȘI –>>  Florentin Petre nu este de acord cu gestul făcut de Dănciulescu: „Trebuie să-și păstreze trofeele”

Mai ales că mulți probabil își vor lua tălpășița în vară, la sfârșitul sezonului. Acum nu înseamnă că doar Dinamo procedează așa. Hermannstadt a făcut la fel, Iașiul de asemenea și exemplele pot continua. Cei care nu au punga așa largă nu și-au permis să îi țină motivați la fel pe fotbaliști. Craiova a făcut-o totuși, patronul Mihai Rotaru considerând că lefurile componenților lotului nu îi găuresc bugetul în cele două luni de întrerupere. Dacă sunt doar două. Poate că strategia de acum va avea un rol și în stabilirea ierarhiei finale a sezonului.

Mai ales într-un campionat ca al nostru unde siguranța financiară joacă un rol atât de important. Sigur că nu e nici vina fotbaliștilor și nici a cluburilor pentru situația creată. Dar poate că ar fi trebuit să existe negocieri între părți pentru găsirea unei căi de mijloc. Unii jucători au primit decizia ca pe o sentință. Sunt convins că foarte mulți dintre ei se vor simți trași pe sfoară pe bună dreptate dacă până la urmă cluburile vor încasa aceeași bani din drepturile tv, dar fotbaliștii vor rămâne fără o parte din remunerația aferentă contractului, prinsă în bugetul inițial. Sunt tare curios după ce va începe fotbalul dacă nu cumva unii vor regreta felul cum au gestionat situația asta.

CITEȘTE ȘI –>> CS Universitatea Craiova a început pregătirea fizică colectivă! “Antrenamentul a fost un real succes”

somaj tehnicmăsuri de crizăpandemiescăderi salarialeliga 1