RS Live

Realitatea.NET

Realitatea Financiară

TaBu

OPINIE | Fotbal cu buletinul în mână. Unde am ajuns fără centre de copii și juniori

Despre regula Under 21 introdusă de Federația Română de Fotbal s-a tot discutat. Despre importanța ei, dacă își are rostul sau dacă într-adevăr naționala are ceva de câștigat de pe urma ei, la fel s-a tot vorbit.

Au fost multe voci care au subliniat că regula mai mult încurcă. Alții, obișnuiți să aibă juniori la cluburile lor spuneau că regula e bună. Fiecare cu interesul lui. Hagi, cu academia lui, evident că e mulțumit de regulă, dar Dan Petrescu era contestatarul numărul 1 și obișnuia să scoată de pe teren jucătorul de până în 21 de ani, după câteva secunde din meci.

Astfel, echipele trebuie să găsească juniori și să-i bage pe teren. Aici, teama antrenorilor de a risca și de a compromite un meci. La cât de des sunt schimbați antrenorii în România, tinzi să le dai dreptate și să-i lași să aleagă cea mai bună formulă de start. Dar ce te faci cu academiile de fotbal, cu lipsa lor mai exact. În afară de Viitorul și de FCSB, restul cluburilor din Liga I nu prea au centre de copii și juniori. Hai, și Craiova din Liga I.

Să luăm, la întâmplare, un meci din Liga I. De exemplu, FC Voluntari – UTA, din etapa a 17-a a Ligii I. Și să ne uităm pe formulele de start. FC Voluntari a avut PATRU români în primul unsprezece. PATRU. Câți dintre ei provin din academia clubului nici nu mai contează să ne interesăm. Restul jucătorilor sunt din Portugalia, Spania, Bulgaria, Cehia sau Republica Moldova. De partea cealaltă, UTA a avut șapte titulari români. Restul au fost din Brazilia, Albania și Lituania.

Regula asta mi se pare ca un pește într-un ocean. Totul e degeaba dacă nu se investește în academii de fotbal, în centre de copii și juniori. Pe termen lung. În primul rând Federația Română de Fotbal. Asta e treaba forului condus de Răzvan Burleanu.

Dacă jucătorii Under 21 sunt trimiți pe teren doar dintr-o obligație, iar ei simt acest lucru, ba mai sunt și schimbați la prima întrerupere din meci, e clar că nu vor ajunge nicăieri. Nu facem fotbal cu buletinul în mână. Dar, dintre toate relele parcă mai vine și câte o veste bună. La FCSB a debutat un jucător la vârsta de 16 ani. Gabriel Fulga, numele lui. Poate vom auzi de el mai târziu.

P.S.: Suntem pe punctul de a mai pierde un potențial jucător. La trei săptămâni distanță după ce Theodor Corbeanu (18 ani) a anunțat că a ales să evolueze pentru naționala de fotbal a Canadei, în detrimentul României, am mai pierdut un jucător. Atacantul Virgiliu Postolachi (20 de ani) a fost convocat de naționala U21 a Republicii Moldova. Postolachi a obținut cetățenia română tocmai pentru a juca în prima reprezentativă de fotbal a țării noastre. Forul condus de Burleanu nu i-a mai dat nici un semn, invocând că FIFA nu a dat un răspuns în cee ace privește o eventuală convocare pentru România. Alo? FRF? Ne trezim și noi?

Citește și VIDEO | Șumudică a fost prezentat la Rizespor: “Aici câştig bani, deci aici este sufletul meu”. Mesaj pentru Erdogan

 

De la același autor

Ultimele știri

Cele mai citite

Articole similare