OPINIE | Copilul cu mingea care a spart mai multe geamuri decât bombele

Avea doar 6 ani, când butoiul de pulbere din Balcani a explodat din nou. Statele care formau federația iugoslavă au început să se depărteze de centrul din Belgrad. A urmat cel mai sângeros conflict european de după Cel De-al Doilea Război Mondial, cu atrocități comise de toate părțile implicate.

modric 6 ani

Copilul de 6 ani a trebuit să părăsească orașul natal, Zadar, și să se refugieze cu familia într-un hotel urât, la vreo 40 de kilometri depărtare.

Și aici se auzea și se simțea vuietul bombelor. Dar puștiului blond și cam subțirel nu i-a păsat. Juca fotbal, în parcarea bătrânului hotel comunist și chiar și pe holurile acestuia.

“A spart mai multe geamuri din hotel decât bombele. Juca fotbal non-stop pe holuri”, își amintește un angajat al hotelului.

hotel modric

Puștiul și-a văzut de fotbal. Războiul a trecut, iar copilul care spărgea geamurile hotelului cu mingea a început propria luptă.

A dat probe la Hajduk Split. Antrenorii de acolo nu l-au plăcut. Considerau că e prea slab și prea timid.

919019 mordic zadar

Antrenorul de Zadar l-a dus apoi la Dinamo Zagreb, în 1996. Aici s-a făcut mare!  

În 2008, Tottenham dădea în schimbul lui 21 de milioane de euro. Apoi a ajuns la Real Madrid pentru 30 de milioane de euro.

Puștiul care juca fotbal printre bombe a devenit atât de mare încât mijlocul echipei madrilene, cu toate celelalte vedete ale ei, pare că se frânge când lipsește croatul.  

Acum, fotbalistul e în fața altui vis! Țara sa poartă o altfel de luptă. Este aproape de a cuceri Cupa Mondială! Iar el poate câștiga chiar Balonul de Aur!

Croația dă piept cu Franța în finala Mondialului din Rusia. Maradona a spus că favorită e Franța, o echipă completă și bine structurată.

Dar pentru frumusețea și pentru nebunia pierdută a fotbalului, poate ar fi bine să învingă Croația.

Echipa lui Luka Modric, puștiul firav care spărgea geamurile hotelului cu mingea! 

Și care acum, când a crescut atât de mare, merită o recompensă!

modric argentina

Foto: gsp.ro