OPINIE | Ambiții reale sau scuza perfectă? Avem sau nu o țintă adevărată pentru Tokyo?

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat miercuri, 24 februarie 2021, ora 17:17,
JO logo
JO logo

În așteptarea unor decizii venite din Japonia cu privire la desfășurarea Jocurilor Olimpice, la București se trasează obiective pentru competiția care ar trebui să debuteze peste mai puțin de cinci luni. 

Se tot rostesc cifre în privința medaliilor pe care România să le poată cuceri la evenimentul grandios din Țara soarelui răsare. Chiar dacă Jocurile au fost amânate cu un an, Mihai Covaliu nu a schimbat obiectivul delegației care ne va reprezenta pe pământ asiatic. Președintele COSR a pronunțat „6-8 medalii”. O medie între ceea ce își doresc federațiile naționale și ce preconizează Comisia Tehnică. Dacă ne uităm la reculul înregistrat de sportul românesc, dorința mi se pare a fi una peste măsura posibilităților noastre.

CITEȘTE ȘI –>>  Cu cinci luni înainte de JO, Mihai Covaliu a stabilit obiectivul României la Tokyo! Care este ținta fixată de președintele COSR

Dacă ne gândim și la faptul că pandemia ar fi trebuit să afecteze mai mult țările fără potențial, atunci e posibil chiar să fim super optimiști. După vârful Sydney 2000, am tot continuat să cădem ca bilanț al medaliilor câștigate la edițiile ulterioare. Și așa am ajuns ca la Rio să ne „mulțumim” cu cinci distincții. Care au rămas 4 după descoperirea unui caz de dopaj printre medaliați. Ajunsă pe locul 47 în ierarhia pe națiuni, România poate ieși total din lumea bună a țărilor pentru care sportul mai poate fi considerat un ambasador. Problema pandemiei poate să agraveze sau nu situația. Fiecare sportiv s-a pregătit cum a putut.

Iar acest an în plus poate veni ca o scuză pentru unii dintre ei. Care erau în vârf de formă la început de 2020. Stau și mă întreb însă cum va fi privită o eventuală îndeplinire a obiectivului în aceste condiții. Câștigarea a 6-8 medalii îi va face pe oficialii COSR să răsufle ușurați că declinul a fost stopat. Iar rezultatul va fi privit chiar ca pe o faptă de eroism. În condițiile vitrege îndurate de toată lumea de aproape un an. Dacă însă ne vom alege cu trei urcări pe podium sunt convins că pandemia va fi din nou un motiv de explicații. Desigur, pentru bilanțul sărăcăcios.

Cred că până la urmă indiferent de rezultat, acest factor va cântări decisiv în felul în care vom privi participarea la Jocurile japoneze. Noul ministru al Sportului a promis că începând de acum, preluând modelul maghiar, întregul sport românesc va urma o creștere a performanțelor. Sigur, lucrurile nu se vor schimba peste noapte. Dar măcar pentru 2024 să avem un orizont de speranță.

CITEȘTE ȘI –>> Replică fermă după dezvăluirile apărute cu privire la bijuteria Stelei! Veste bună pentru toți fanii roș-albaștrilor

Aceste calcule ar putea să cadă însă dacă japonezii își vor da seama că organizarea nu poate fi asigurată nici în 2021. Un anunț tranșant este așteptat să se facă foarte curând. În același timp, cred că CIO ar putea să se implice puțin. Și să facă o mișcare pe care eu unul aș considera-o extrem de inteligentă. Având în vedere că în acest an, ar putea să persiste în continuare anumite restricții și ținând cont de dorința niponilor ca la acest mare eveniment tribunele să fie pline, atunci forul internațional ar putea să mai amâne cu încă un an desfășurarea marii competiții.

CITEȘTE ȘI –>> EXCLUSIV | Strategia pe care vrea să o aplice ministrul Sporturilor: „A dat rezultate acolo”

Și pentru ca acești doi ani să nu fie cumva considerați pierduți, organismul condus de Thomas Bach ar putea să ia în calcul revenirea la sistemul tradițional. Al desfășurării Jocurilor atât de iarnă, cât și de vară în același an. Calendar care a fost valabil până în 1992. Iar ulterior, poate peste 10 ani să se încerce revenirea la sistemul actual. Dacă acesta se consideră a fi cel ideal. Dar altfel, schimbarea ciclului olimpic ar veni cumva mai natural în aceste condiții. Iar astfel s-ar evita găzduirea în condiții de criză a unui eveniment, considerat o sărbătoare a întregii lumi.

Mai ales că nefiind turneu final de CM în vara lui 2022, ediția de la Tokyo poate începe chiar și la sfârșitul lui mai. Cu două luni mai devreme decât era programat. Cum japonezii sunt oameni calculați, mă gândesc la faptul că o astfel de idee le-ar fi putut trece prin cap. Îmi dau seama că nu este o decizie ușor de luat. Dat fiind faptul că s-au investit sume enorme de bani în organizarea Jocurilor. Dar dintre două rele aș alege-o pe asta. Răul cel mai mare ar fi anularea cu totul a competiției. Să sperăm că nu se va ajunge până acolo.

obiectivpandemieorganizareromaniarealitateatokyojo