OPINIE | Ajax, exemplul din care nu vom învăța niciodată. Dan Petrescu și cifrele pe care n-ar vrea să le vadă

Se vorbește mult în ultima perioadă de fenomenul Ajax și de felul în care o echipă tânără poate fi peste Real Madrid sau Juventus.

Ajax n-are vreun Messi, Mbappe sau Ronaldo, dar face spectacol în Europa cu mulți tineri extraordinari, lângă care joacă și fotbaliști cu experiență.

În 2013, Steaua o elimina cu multă șansă pe Ajax în 16-imile Europa League. A fost doar o întâmplare fericită, așa cum putea fi o prezență în finala de Fed Cup pentru Halep… și colegele ei.

Au trecut mai bine de 6 ani de la acel meci de pe Arena Națională. Steaua e acum FCSB și nu mai ia titlul nici în Liga 1, Becali aruncă sume mari pentru România pe jucători care întârzie să confirme (și care probabil nu vor confirma niciodată), în timp ce Ajax e în semifinalele Ligii Campionilor, cu șanse să ajungă în ultimul act.

Dacă FCSB nu reușește să marcheze un gol în două meciuri cu Chiajna, Ajax ajunge la 160 de goluri în toate competițiile și stabilește deja un record în Olanda din acest punct de vedere. Iar Dusan Tadic, un fotbalist despre care se vorbește poate prea puțin, a contribuit la 53 dintre golurile echipei sale (34 de reușite, plus 19 assist-uri).

Probabil că Dan Petrescu, adeptul unui joc mult prea defensiv, nu ar vrea să vadă niciodată astfel de cifre. Cu el la timonă, Ajax n-ar fi avut probabil vreun atacant împotriva lui Juventus. Doar Ronaldo trebuie păzit cu grijă, de cât mai mulți oameni.