Obiectivele Federației de Judo la Jocurile Olimpice din 2020. Gușă: “Avem o bază de selecţie foarte redusă”

Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, a anunțat că obiectivul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 este obţinerea unei medalii olimpice. Judoul românesc se confruntă cu o bază de selecţie foarte redusă și cu o finanțare deficitară.

Jocurile Olimpice de vară din 2020 sunt programate în perioada 24 iulie – 9 august. 206 de țări și-au anunțat participarea. 

Speranțele României la medalie sunt Vlăduţ Simionescu (categoria +100 kg), Andreea Chiţu (categoria 52 kg), Alexandru Raicu (categoria 73 kg).

Federaţiile din România, cu mici excepţii, sunt tributare unor nevoi financiare pe care nu şi le pot îndeplini decât cu sprijinul Guvernului, sprijin care este foarte subţire pentru sport, trebuie sprijin din afară, din mediul de afaceri. Nu poţi să faci performanţă în afară, la competiţiile de seniori, dacă nu începi cu 7-8 ani înainte. Cel puţin de la copii, cadeţi, juniori, şi asta înseamnă investiţii şi mai ales expertiză.

Şi noi mai avem o problemă în sportul românesc, lipsa antrenorilor cu metode de actualitate, să poată să compatibilizeze sportul românesc cu sportul mondial şi să-l ridice. Cam astea au fost problemele şi la judo când am preluat, reamintesc că nu mai aveam nici lot olimpic de seniori, era desfiinţat când am preluat şi l-am reînfiinţat. Au fost datorii, le-am plătit, a fost subfinanţare de cel puţin un an şi ceva, acum nu mai există nicio problemă de finanţare şi toate categoriile participă la toate competiţiile importante.

Să nu uităm că judoul mondial este un sport cu peste 25 de milioane de practicanţi, sunt ţări ca Franţa care au peste jumătate de milion, Brazilia care cred că are milionul de judoka şi noi, dacă spunem câteva mii deja suntem indulgenţi şi trebuie să numărăm şi cadeţii şi copiii. Adică o bază de selecţie foarte redusă, dar încă putem conta în jocul seniorilor, suntem pe hartă. Spre exemplu, la cluburi, avem două cluburi care s-au calificat în Champions League la judo, CSM Bucureşti, la băieţi, şi Universitatea Cluj, la fete“, a spus Cozmin Gușă pentru Agerpres.