Implementarea sistemului VAR continuă să stârnească nemulţumiri chiar şi la mult timp de când a devenit o realitate în UEFA Champions League şi campionatele puternice ale Europei.

Ultimul care s-a declarat nemulţumit de felul în care arbitrajul video influenţează jocurile este chiar Aleksander Ceferin. Preşedintele UEFA a anunţat că va discuta cu IFAB (forul internaţional care se ocupă de Regulile Jocului) pentru a modifica anumite reguli legate de sistemul de arbitraj video.

„Jocul se schimbă şi ne temem că se schimbă prea mult. Fotbalul are nevoie de incertitudine fiindcă jucătorii greşesc, iar arbitrii trebuie să îşi asume responsabilităţi, nu nişţte oameni ascunşi într-o dubă sau într-o clădire aflată la 500 de kilometri. Pot trăi cu faptul că arbitrii sunt omaeni şi fac greşeli, dar acum, când şi tehnologia face greşeli, este o problemă” – a declarat Ceferin după ultima întâlnire a comitetului executiv UEFA.

Şeful forului continental s-a referit şi la situaţii concrete, precum cele în care goluri au fost anulate pentru ofsaiduri milimetrice. Ceferin crede că şi modul în care sunt analizate momente premergătoare unei faze de gol este discutabil.

„Linia trasă de VAR este foarte subţire, este trasată de VAR, deci este o linie subiectivă peste un fapt obiectiv, ceea ce este ciudat. Verificăm cinci minute, un sfert de oră? Arbitrul nu spunea niciodată în trecut că trebuie să ne întoarcem la un fault de acum şapte minute. Încă nu ştim ce henţ este henţ, cine trasează liniile, cât de groase sunt…Sunt multe întrebări de pus” – a concluzionat preşedintele UEFA.

Premier League, Serie A, La Liga, Ligue 1 şi Bundesliga sunt campionatele importante care folosesc sistemul VAR, introdus prima oară la Cupa Confederaţiilor din 2017. Sistemul a fost introdus în UEFA Champions League în primăvara europeană a sezonului trecut.

Sistemul este folosit în patru situaţii importante pe parcursul jocurilor:

  • validarea golurilor
  • acordarea loviturilor de la 11m
  • cartonaşele roşii directe
  • situaţiile în care arbitrul greşeşte identitatea unui jucător avertizat sau eliminat