Xavier Pascual a renunțat la funcția de selecționer al echipei naționale masculine de handbal a României, după ce ‘tricolorii’ au ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2019. Tehnicianul iberic a transmis un mesaj emoționant, în care a precizat că s-a simțit român și a apreciat susținerea acordată de către fani.

România a pierdut dubla manșă împotriva Macedoniei, în barajul de calificare la turneul final. Pe teren propriu, macedonenii s-au impus cu 32-24, iar la Cluj-Napoca, ‘tricolorii’ au câștigat cu 26-25.

Xavier Pascual este și antrenorul echipei FC Barcelona și a explicat că a fost nevoit să renunțe la colaborarea cu naționala României din cauza obligațiilor contractuale cu fosta câștigătoare a Ligii Campionilor.

Dacă cineva dintre voi se simte ofensat, îmi cer mii de scuze, dar așa am procedat mereu, am dorit pentru echipa mea tot ce a fost mai bun. Vreau să mulțumesc tuturor acelor pe care-i consider prietenii mei români: antrenori, conducători, arbitri, cei care lucrează la Federația Română de Handbal, care m-au ajutat enorm în această perioadă, cu care uneori m-am certat exprimându-mi nemulțumirea. Vouă vă cer scuze pentru că știți că uneori sunt impulsiv în astfel de momente. Sper că nu v-am dezamăgit și să știți de acum înainte, casa mea este și casa voastră. Mulțumesc fanilor care m-au sprijinit din prima clipă de când am ajuns, atunci când am fost prezent în România sau în alte țări unde am mers cu echipa, la fel și în Barcelona. M-ați făcut să mă simt român la fel ca toți ceilalți și să îndrăgesc această țară, care acum, dacă-mi permiteți, o consider și țara mea.

Un loc aparte în sufletul meu îl au JUCĂTORII, pentru care am doar cuvinte de laudă, deoarece sacrificiul și dăruirea lor au fost maxime atunci când au venit la lotul național, de acest lucru nu se poate îndoi nimeni vreodată. VĂ MULȚUMESC DIN SUFLET și așa cum v-am mai spus: „aveți încredere și aripile vă vor crește”. A fost o onoare pentru mine să lucrez cu voi. A fost o mândrie și o onoare pentru mine să pot antrena Echipa Națională masculină a României. Vă mulțumesc tuturor și un sincer PE CURÂND! Hai, România!„, a fost mesajul transmis de către Xavier Pascual prin intermediul paginii de Facebook a Federației Române de Handbal.

Xavier Pascual Fuertes (50 de ani) a preluat naţionala României în urmă cu mai bine de doi ani, după ce Federaţia Română de Handbal s-a despărţit de Aihan Omer, în urma ratării calificării la Mondialul din 2017.

Echipa națională de handbal masculin a României nu s-a mai calificat la Campionatul Mondial din anul 2011, când s-a clasat pe locul 19 la ediția găzduită de Suedia.