Marius Copil s-a calificat în finala turneului de la Basel, după ce l-a învins pe germanul Alexander Zverev (locul 5 ATP). Românul se va lupta pentru trofeu cu elvețianul Roger Federer (locul 3 ATP), de opt ori campion la Basel.

Copil (28 de ani, locul 93 ATP) a declarat că este una dintre cele mai frumoase zile din viața lui. Sportivul din Arad ajunge pentru prima dată în finala unui turneu de 500 de puncte. 

Ce meci! Finală la Basel cu Roger Federer. Una dintre cele mai frumoase zile din viaţa mea. Este a 6-a victorie consecutivă, într-un turneu în care se joacă la cel mai înalt nivel. Mâine la ora 16:00 îl voi întâlni pe Federer. Vă mulţumesc tuturor„, a transmis Marius Copil prin intermediul contului de Instagram.

Este incredibil parcursul meu de până acum. Este un vis! Sper că va continua mâine, când voi avea un alt meci incredibil. Extraordinar! Nu m-am așteptat, sunt ultimele săptămâni din acest sezon. M-am pregătit foarte bine în ultima vreme, am început să câștig meciurile de trei seturi. Din punct de vedere mental, sunt mai concentrat pe durata partidelor. Rezultatele se văd, trebuie să continui în acest mod. Este un vis să pot juca împotriva lui Roger Federer într-o finală, în orașul lui natal. Mă voi bucura de fiecare minge, indiferent de scor. Voi da totul, sper ca spectatorii să fie încântați„, a spus Copil pentru site-ul ATP.

Este a doua finală ATP din cariera lui Copil, după cea de la Sofia, tot din acest an, pierdută în fața bosniacului Mirza Basici.

Marius Copil este primul jucător venit din calificări care accede în finală la Basel, după cipriotul Marcos Baghdatis, în 2005. De asemenea, este jucătorul cel mai slab clasat care ajunge în utlimul act, după Patrick McEnroe, aflat pe locul 100 ATP în 1994.

Roger Federer (37 de ani) bifează 12 finale în ultimele 12 apariții în competiția elvețiană. În acest sezon, Roger a pierdut doar 7 partide și a câștigat 48. Federer își poate trece în palmares trofeul cu numărul 99 din carieră și al patrulea din acest an.

Salt de peste 30 de poziții în clasament

Luni, Marius Copil va intra în Top 60 ATP, indiferent de rezultatul din finala turneului de la Basel. Dacă va pierde împotriva lui Federer, românul va ocupa poziția 60 în lume. Dacă va câștiga turneul elvețian, Copil ajunge pe locul 43 ATP.

Cea mai bună clasare din cariera sportivului român a fost locul 73 ATP, pe care l-a ocupat în luna februarie a acestui an.

Premiul pentru participarea în finală la Basel este de 209.715 de euro şi 300 de puncte în clasamentul mondial. Campionul va primi 427.765 de euro și 500 de puncte ATP.

Succesul celui mai bun tenismen român al momentului este pus și pe seama colaborării cu Andrei Pavel, care este antrenorul lui Marius Copil din luna august.

Prima colaborare cu el a fost când avea 18 ani. Era anul în care nu am putut să joc, am făcut o pauză, era în 2008, când din cauza spatelui nu am mai putut să joc, apoi în 2009 m-am retras. Îl cunosc de la Cupa Davis, e foarte uşor să lucrezi cu el şi sper să-l ajut să ajungă în primii 50 cât mai repede. Are unul dintre cele mai bune servicii din tur, acum încercăm să lucrăm la încrederea lui şi să-l aducem, împreună cu antrenorul de pregătire fizică, acolo unde ar fi locul lui„, declara Pavel acum câteva luni.