Au mai rămas trei zile până la startul noii competiţii internaţionale patronate de UEFA. Realitateasportiva.net îţi spune totul despre structura Ligii Naţiunilor. Care este sistemul competiţional, ce reprezentative participă când se vor desfăşura meciurile şi care sunt mizele puse în joc?

Concepută de UEFA încă din 2011, Liga Naţiunilor se află în faţa primului sezon competiţional. La startul competiţiei vor lua parte toate cele 55 de reprezentative afiliate la UEFA. Echipele au fost împărţite în patru divizii, în funcţie de poziţia în clasamentul FIFA la finalul preliminariilor pentru Cupa Mondială. În fiecare divizie există patru grupe de câte trei sau patru echipe.

România va întâlni Serbia, Muntenegru şi Lituania în Grupa a 4-a din Divizia C.

Sistemul de desfăşurare al Ligii Naţiunilor

În fiecare grupă echipele se vor întâlni în sistem tur-retur. Câştigătoarele grupelor vor participa apoi la un playoff cu două semifinale. Câştigătoarea playoff-ului din Divizia A va fi campioana Ligii Naţiunilor. Cea mai bună echipă din fiecare divizie va promova în categoria superioară, iar cea mai slab clasată va retrograda, cu excepţia firească a Diviziei D. În plus, noua competiţie pune la bătaie patru locuri la EURO 2020. Câştigătoarea fiecărei divizii va avea locul asigurat la turneul final. Dacă reprezentativa respectivă îşi va câştiga locul la EURO ca urmare a preliminariilor, calificarea îi va fi atribuită echipei clasate imediat după în ierarhia diviziei din Liga Naţiunilor.

Calendarul competiţional

  • Runda 1: 6-7 septembrie 2018
  • Runda 2: 9-11 septembrie 2018
  • Runda 3: 11-13 octobmrie 2018
  • Runda 4: 14-16 octombrie 2018
  • Runda 5: 15-17 noiembrie 2018
  • Runda 6: 18-20 noiembrie 2018
  • Playoff-urile: 5-9 iunie 2019

Noua competiţie înlocuieşte parţial partidele internaţionale amicale fără nicio miză şi oferă încă din start confruntări clasice europene. Germania – Franţa, joi la 21:45, Anglia – Spania, sâmbătă la 21:45 sau Franţa – Olanda, duminică la 21:45, sunt primele derby-uri din Divizia A a Ligii Naţiunilor. România îşi va începe parcursul în Grupa a 4-a din Divizia C cu o dublă în care va întâlni Muntenegru şi Serbia.

Citeşte şi: Cosmin Contra a anunţat lotul pentru Liga Naţiunilor