Judoul românesc are potențial! Gușă: “Avem speranţe, sper să avem şi spirit pentru medalii la Jocurile Olimpice”

Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, este convins că judoul autohton are potențial să obțină medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. Cele mai mari așteptări sunt de la Andreea Chiţu, Vlăduţ Simionescu și Alexandru Raicu.

Obiectivele Federației Române de Judo pentru 2020 nu sunt în special legate de Jocurile Olimpice, ci vizează rezultatele la competiţiile continentale.

Andreea Chițu, în alb

Este un an în care cei care au într-adevăr potenţial pentru medalie olimpică au confirmat, şi mă refer aici la Andreea Chiţu şi Vlăduţ Simionescu, care nu doar că se se află pe locuri calificabile, dar au fost şi medaliaţi la Grand Prix-uri. Ei sunt într-un grafic foarte bun pentru un an preolimpic.

În rest, după un început ezitant, ceilalţi trei cu şanse la Olimpiadă, şi mă refer aici la Monica Ungureanu, Loredana Ohâi şi la Alexandru Raicu, au avut o toamnă mai consistentă. Au urcat şi ei mai aproape de locurile calificabile, dar mai mult m-a bucurat la ei urcarea într-o formă de vârf. Fetele, Ungureanu şi Ohâi, au avut ambele probleme cu accidentările. Dar apropo de calificările sportivilor la Jocurile Olimpice pot spune că suntem într-un grafic bun.

Am în gând şi medalii la Jocurile Olimpice, dar nici nu vreau să pun presiune inutilă pe ei. În mod evident, în primul rând, Andreea Chiţu este un om care poate să ia orice medalie la Jocurile Olimpice, de la aur în jos, Vlăduţ Simionescu oricând poate şi el să se îndrepte spre o medalie, conform formei în care este. În rest, nu s-ar mira nimeni din categoria 73 de kg, dacă Raicu ar avea o zi perfectă.

Avem speranţe, sper să avem şi spirit pentru aceste medalii, pentru că pregătirea nu este suficientă, deşi este foarte bună. Sunt foarte mulţumit de pregătirea pe care au făcut-o în acest an în Japonia sportivii mei. Am văzut la faţa locului nivelul de pregătire şi cel de găzduire al partenerilor noştri din Japonia. Una dintre marile realizări ale judoului românesc în 2019 a fost această instituţionalizare a pregătirii în Japonia, în parteneriat cu Prefectura Fukuoka“, a spus Cozmin Gușă pentru Agerpres.

Spynews.ro