Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre scandalul de dopaj de la Corona Brașov.

La începutul acestei săptămâni, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu, și Daciana Hosu, handbalistele Coronei, au fost suspectate că ar fi utilizat terapia cu laser intravenos.

În urma acestui scandal, Tomas Ryde, selecţionerul echipei naționale, a decis să meargă la Campionatul Mondial de handbal feminin fără nicio sportivă de la clubul din Brașov.

A trebuit să ne interesăm şi să vedem despre ce este vorba mai ales că, în mai puţin de 48 de ore, echipa naţională a României se urca în avion. Am demarat discuţii cu ANAD, cu Comitetul Olimpic, am apelat la doamna Narcisa Lecuşanu fiindcă este în Comitetul Executiv al IHF şi îi mulţumesc pe această cale. Dar, într-adevăr, procedura este interzisă de către WADA.

Nu ne putem permite să se aştearnă niciun fel de umbră peste imaginea echipei naţionale şi peste imaginea României din punct de vedere sportiv. Sper din tot sufletul ca acest lucru să nu fie confirmat în demersul pe care ANAD îl întreprinde, sper din suflet ca să fie doar o eroare.

Dacă s-ar fi ştiut, fiţi convinşi că nu erau la lot din primul moment jucătoarele respective. Eu habar nu am avut. Haideţi să o luăm pe alte parte. Cazurile de dopaj în handbal nu există. Eu cred că aici e o greşeală majoră făcută, nu ştiu conjunctura, în schimb, afectează grav echipa naţionala de handbal a României. Nu cred că au făcut-o tinerele, pentru că presupun că e o procedură care costă bani, habar nu am, dar e un subiect pe care trebuie să îl urmărim.

Este o controversă la nivel mondial legat de această procedură, fiindcă din câte se ştie, sau din ce a ajuns la urechile mele, procedura asta nu poate fi dovedită, nu există un aparat care să măsoare şi să cuantifice diferenţele în urma unei proceduri de genul ăsta a declarat Alexandru Dedu.

Turneul final debutează la 30 noiembrie

La Campionatul Mondial din Japonia (30 noiembrie – 15 decembrie), România face parte din grupa C, alături de Spania, Senegal, Kazahstan, Muntenegru și Ungaria.

O clasare pe primele trei locuri asigură calificarea în grupele principale ale competiției. Primele două echipe din cele două grupe principale vor accede în semifinalele Campionatului Mondial.

Citește și Simona, nominalizată la titlul de ”Jucătoarea anului”. Cu cine se luptă sportiva româncă pentru marele premiu