O placă în memoria cunoscutului alpinist Zsolt Torok a fost amplasată chiar când ar fi împlinit 46 de ani, în Munții Făgăraș, acolo unde și-a pierdut viața în timp ce se antrena, scrie realitateadearad.net.

Zsolt Torok este unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti din România, după ce a doborât mai multe recorduri în Himalaya.

În 2016, Zsolt Torok a urcat cinci vârfuri în Himalaya și a reușit, alături de Vlad Căpuşan, două premiere naționale și o premieră mondială, fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri.

În 2013, alpinistul din Arad a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc.

Prima lui soție, Minerva Vincze, împreună cu fiul lor, David, și mai mulți prieteni au urcat până la Refugiul Călțun pentru a amplasa o placă pe care se află gravată o inimă formată din 2 pioleți.

Steaua de pe placă reprezintă steaua lui David și totodată steaua și floarea din Micul Prinț. Mesajul “Part of us” – parte din noi, pentru că acesta e sentimentul care a răzbătut dincolo de durere. Și asta cred că a simțit multă lume„, a scris Minerva pe Facebook.

Zsolt Torok a murit pe 14 august, în Munții Făgăraș, după ce a căzut în apropierea Vârfului Negoiu, în timp ce urca singur Creasta Fierăstrăului. Se antrena pentru următoarea expediție pe care o plănuia în Caucaz împreună cu bunul său prieten Vlad Căpușan.

Corpul lui Zsolt Torok a fost găsit pe 17 august. Ulterior, a fost decorat de către președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, ceea ce a permis ca înmormântarea să se desfășoare cu onoruri militare.