Fotbalul românesc, în criză? Răzvan Lucescu: „Nu avem jucători de mare valoare, de mare personalitate”

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat sâmbătă, 10 octombrie 2020, ora 17:05,
răzvan lucescu
răzvan lucescu

Încrederea suporterilor echipei naționale a fost zdruncinată de ultimele eșecuri, cu Islanda, la seniori, și cu Ucraina, la tineret. Fostul selecționer Răzvan Lucescu este de părere că fotbalul românesc traversează o perioadă îndelungată de criză, cauzată de lipsa jucătorilor de mare valoare.

În play-off-ul pentru EURO 2020, România a pierdut în Islanda, scor 2-1.

În preliminariile pentru EURO 2021, naționala de tineret a pierdut în Ucraina, scor 1-0.

Din păcate, fotbalul nostru traversează o perioadă, care e deja cam lungă, de criză. Fără jucători de mare valoare, de mare personalitate, și asta o arată faptul că nu avem jucători la echipele mari de club. Chiar dacă avem talent. Nu vedeți că speranțele noastre se îndreaptă către jucătorii români crescuți și plecați cu familiile afară? Crescuți la cluburile de afară. Este foarte importantă această mentalitate, care nu vine de azi pe mâine și nici de la o săptămână la alta.

Noi am trăit în fotbal datorită unor conjuncturi care apar cu o anumită frecvență. La un anumit interval de timp, când apare un grup, apare o situație care face ceva ca unele țări și unele cluburi să se ducă în jos și echipele românești să ajungă să le întâlnească. Sau apare datorită unor antrenori care se strâng la momentul respectiv și reușesc să creeze niște echipe. Să le construiască și să aibă o altă stare de spirit, o altă motivație.

Dacă luăm toată istoria fotbalului românesc, noi n-am obținut rezultate extraordinare. Vorbim doar de Cupa Campionilor Europeni câștigată de Steaua, vorbim de două situații când am fost în primele opt locuri cu echipa națională a României din ’72 și ’84, apoi de sfertul de finală de la Mondialul din ’94 și cam astea sunt. Noi ne-am mai bucurat la un sfert de finală românesc, Rapid-Steaua. Nu sunt performanțe deosebite, dar vrem să auzim că suntem cei mai buni din lume.

Mentalitatea se educă la nivel de copil. Apoi e clar că totul pornește de la echipa seniori care trebuie să aibă o mentalitate care pleacă de la primul antrenament pe care-l are un antrenor nou la echipa respectivă. Se continuă zi după zi, ședință după ședință, meci după meci, tot ce înseamnă comunicare, transmiterea ideilor, filozofie de joc, a regulilor grupului. Asta se formează în timp„, a spus Răzvan Lucescu pentru GSP.

CITEȘTE ȘI -> Rădoi și Mutu, cele mai bune alegeri pentru România? “Boala instalată în fotbalul românesc se vindecă treptat”

romaniacalificareeuro 2020echipa nationalarăzvan lucescu