Federația Internațională de Tenis condamnă gesturile Serenei Williams la US Open

Federația Internațională de Tenis (ITF) a anunțat că nu aprobă comportamentul Serenei Williams în finala US Open și că este de partea arbitrului portughez Carlos Ramos, care a sancționat-o pe sportiva americană.

Serena Williams a pierdut meciul cu japoneza Naomi Osaka, scor 6-2, 6-4. Incidentele au avut loc în setul secund, când Serena a fost avertizată de către arbitrul Carlos Ramos pentru că ar fi primit indicaţii din partea antrenorului său, Patrick Mouratoglou, aflat în tribune.

Ulterior, americanca a fost sancționată pentru ruperea rachetei şi pentru insulte la adresa arbitrului. Serena i-a strigat arbitrului de scaun că este ”hoţ” și “mincinos”, motiv pentru care a fost sancţionată cu pierderea unui ghem în setul al doilea.

Carlos Ramos este unul dintre cei mai experimentați și respectați arbitri din tenis. Deciziile domnului Ramos au fost în concordanță cu regulamentele în vigoare și au fost confirmate de deciziile organizatorilor US Open de a o amenda pe Serena Williams pentru cele trei fapte. Este de înțeles că acest incident regretabil a generat dezbateri. În același timp, este important să amintim că domnul Ramos și-a îndeplinit îndatoririle de oficial, potrivit regulamentului, și a acționat cu profesionalism și integritate“, este comunicatul ITF.

USTA a decis că Serena Williams trebuie să plătească 17.000 de dolari în urma evenimentelor de sâmbătă.

În schimb, președintele WTA, Steve Simon, i-a luat apărarea marii campioane americane. Simon susține că acest caz pune la îndoială faptul că sunt aplicate aceleași standarde pentru bărbați și femei când sunt arbitrate meciurile de tenis.

La conferința de presă de după finala pierdută, Serena Williams a catalogat drept ”sexistă” decizia arbitrului, spunând că bărbații beneficiază de un tratament mai lejer în momentele de nervozitate extremă.