EXCLUSIV | Cine sunt groparii stadionului Dinamo și cine îl scoate din groapă! Bani sunt, am vorbit cu ministrul!

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat joi, 06 februarie 2020, ora 20:16,
stadion Dinamo
stadion Dinamo
Material exclusiv marca realitateasportiva.net.

În timp ce statul face stadioane noi pentru Steaua și Rapid, arena Dinamo este o ruină în mijlocul Bucureștiului. De mulți ani în centrul unor interese obscure, stadionul din Ștefan cel Mare a ajuns la groapa de fiare vechi a fotbalului românesc. În tot acest timp, vina a fost dată pe un singur om.  Altul, tot de unul singur, luptă pentru modernizarea lui și îi asigură pe suporteri că, în trei ani, arena va fi gata!

În anii 70, un eveniment important ținea capul de afiș în mica, dar bogata și, mai ales, puternica nomenclatură comunistă. Liliana, fata cea mare a temutului Ion Dincă, prim-vicepremierul României, se căsătorea.

Alesul fiicei lui „Te-leagă”, așa cum era poreclit Dincă, era un tânăr pe nume Badea Nicolae, care, mai târziu, după Revoluția care a schimbat orânduirea, a devenit Nicolae Badea – afacerist de succes și președinte la Dinamo București.

Nunta a fost de poveste. S-a servit caviar, s-a băut șampanie și whisky. Despre petrecerea de pomină a auzit și Ceaușescu, iar dictatorul s-a făcut foc! Răsfățații partidului nu trebuia să arate că o duc atât de bine…

„Te-leagă” a învățat bine lecția. Potrivit evz.ro, nunta celei de-a doua fiice a fost mai mică. S-a încadrat.

Dar și soțul ei avea să devină cunoscut în perioada capitalistă, de după Revoluție: Gabriel „Puiu” Popoviciu.

Fetele lui Dincă au fost cât se poate de discrete. Amândouă au fost ofițeri de contraspionaj, specializate în dialecte arabe.

Lui Badea i-a plăcut însă să iasă în evidență. Povestea de succes a început cu afacerea Computerland și a mers mai departe. Biznisuri de tot felul și… Dinamo.

Iată ce spune fostul președinte al FRF Mircea Angelescu despre Nicolae Badea și clubul Dinamo, în 2003.

„Nicolae Badea și cu Gabriel Popoviciu, fiind ginerii lui Ion Dincă, adică clanul ginerilor lui
Ion Dincă, au făcut agoniseli de sute de milioane de dolari pe spinarea oamenilor de rând care munceau cinstit.

După ce a fost numit președinte la FC Dinamo, Nicolae Badea mai tare și-a arătat puterea de influență în fotbalul românesc; asta a fost situația în 1999, adică influența din ce în ce mai puternică și umbra Ministerului de Interne a fost întotdeauna prezentă în fotbalul dinamovist”, spunea Angelescu.

Numărul 1 la Dinamo a fost, mereu, Nicolae Badea.

Chiar și după ce i-a cedat acțiunile lui Ionuț Negoiță, Badea și-a păstrat un procent de aproximativ 7 la sută, prin ASC FC Dinamo.

Echipa „adevărată”

În vara lui 2017, reprezentanţii ACS FC Dinamo Bucureşti, societate controlată de Nicolae Badea, au susținut că echipa „adevărată” a „câinilor roşii” este cea care activa, la acel moment,  în Liga a 4-a.

”Sigla şi palmaresul, începând de la înfiinţare, ne aparţin. Noi suntem Dinamo! Marca este protejată internaţional, ca să n-avem discuţii cu contestaţii şi mai ştiu eu ce pe plan intern. Să fie clar: noi suntem FC Dinamo. Ei sunt alt club, altă echipă!”,  declara Marius Bacria pentru prosport.ro.

Badea a vrut tot. Nu doar sigla și palmaresul! Și stadionul!

Nicolae Badea a reușit, printr-un contract semnat cu CS Dinamo, să obțină drept de folosință pentru stadionul Dinamo. Chiar dacă societatea ACS FC Dinamo este acum în insolvență și nu mai are echipă de fotbal, fiind doar acţionar minoritar la FC Dinamo 1948 SA, din Liga I, avea dreptul să utilizeze în comun cu CS Dinamo Bucureşti baza materială.

CS FC Dinamo avea dreptul să folosească aproximativ 74.000 de metri pătraţi din Parcul Sportiv Dinamo, printre care stadionul central, centrul de fotbal pentru tineret, Stadionul Florea Dumitrache şi terenurile de antrenament pe zgură şi gazon.

Mai rău este că, în toți acești ani, nu s-a făcut nimic pentru modernizarea arenei. Stadionul din Ștefan cel Mare a ajuns de râsul Ligii I, la groapa de fier vechi a fotbalului românesc.

Iar toate eforturile pentru îndreptarea situației s-au lovit de aceeași problemă. Chiar și când stadionul a revenit la CS Dinamo prin Hotărâre de Guvern și s-a pus problema construirii unei arene noi prin programul Companiei Naționale de Investiții, Badea a rămas agățat prin unele lucrări nefinalizate care reprezintă sarcini ale imobilului. Iar CNI poate construi doar pe amplasamente libere de sarcini.

„Investiția” lui Badea a fost una cu bătaie lungă. Nu deținea o poziție de forță doar în relația cu clubul Dinamo, ci cu oricine este interesat de complexul sportiv, „de stat” sau „privat”.

De exemplu, una dintre piedicile majore în discuțiile pentru preluarea cubului de un alt investitor a fost situația neclară a stadionului…

Așa s-a ajuns ca, în timp ce CNI construiește temple în Ghencea și Giulești, arena din Ștefan cel Mare a rămas în paragină, fiind părăsită de tot mai mulți suporteri.

Pentru dinamoviști, trebuie să fie frustrant, strigător la cer.

Și totuși…

Există o soluție. Viceprimarul Sectorului 2 Dan Cristian Popescu propune, de mai multă vreme, ca stadionul să treacă în administrarea Primăriei.

Fiind practic singura soluție viabilă, realitateasportiva.net a stat de vorbă cu Dan Cristian Popescu. Viitor candidat la Primăria Sectorului 2 din partea PNL, acesta a dorit să păstreze distanța față discuțiile despre dedesubturile dubioase ale afacerilor dintre Badea și MAI prin CS Dinamo, însă a detaliat proiectul prin care spune că Dinamo va avea un stadion modern în trei ani.

Ca simplu cetățean și dinamovist, am dorit modernizarea stadionului. Cei de la MAI au spus, la un moment dat, că nu se poate face din cauza contractului Badea. Am propus să fie trecut în administrarea Sectorului 2 și să ne ocupăm noi de acest lucru.

În urma repetatelor cereri și discuții despre reabilitarea arenei, am fost contactat de domnul Badea, pe care nu-l cunoșteam personal. Am avut două întâlniri.

Atunci, dânsul mi-a spus ce contract are acolo, cam ce pretenții are. .

Are un contract destul de ciudat, nu vreau să discut despre asta, nu sunt în măsură să discut contracte semnate prin 2002 sau 2003.

Trebuie să iau acest contract ca atare și să văd ce soluții găsesc. Cu toții dorim o arenă modernă în Sectorul 2.

N-aș vrea să dezgrop unele lucruri. Odată trecută administrarea stadionului la Sectorul 2, vom găsi solutii la orice apare.

Nu e ușor, dar așa, tot timpul se găsesc motive, de ce nu se poate. Dar dacă e voință, se poate. N-am mai face nimic altfel. Trebuie tăiat câte un nod, desfăcut altul”, a spus Cristian Popescu.

Ministerul e de acord

Viceprimarul Sectorului 2 a mai precizat că a avut discuții în acest sens cu ministrul Marcel Vela.

Am solicitat MAI ca stadionul să treacă în administrarea Sectorului 2, având, evident, și o hotărîre de Consiliu Local în acest sens votată în unanimitate de consilieri, în 2019.

Am trrimis o solicitare la Primăria Capitalei, pentru a putea primi acest stadion în administrare.

Ni s-au cerut mai multe date, le-am trimis, ni s-au solicitat altele, lucrurile trenează cumva în momentul acesta.

Dar, odată cu instalarea noului guvern, am avut discuții cu domnul Vela, care mi-a spus că este de acord cu trecerea stadionului la Primăria Sectorului 2.

E și normal să fie așa, pentru că ministerul nu se poate ocupa cu bazele sortive. Astea sunt chestii motennite din perioada comunstă. Bazele sportive trebuie să fie ale orașelor.

Sunt tot felul de procese, de acte din urmă, dar discuția cu Vela a fost să treacă la primărie.

Nu a existat voință politică până acum”a mai spus Popescu.

Bani sunt!

Viceprimarul Sectorului 2 a adăugat că primăria dispune de fonduri pentru construirea stadionului, însă arena va putea fi ridicată și de CNI, odată ce toate problemele vor fi lămurite.

În 3 ani de zile, o să avem o arenă modernă. Avem și fondurile neecsare, sunt și banii de la CNI.

Noi avem și fondurile noastre, ale Sectorului 2, dar dacă sunt și banii de la CNI, cu atât mai bine. E păcat să avem o ruină în mijlocul orașului”, a mai declarat Popescu.

Parcare subterană, parc și terenuri pentru copii

Dan Cristian Popescu a dezvăluit că planul prevede și alte investiții din bugetul Primăriei Sectorului 2.

„Mai sunt lucrări pe care să le facem noi. De exemplu, o parcare cu 5 nivele în jos, care să poată fi folosită de oameni și în perioada în care nu sunt meciuri.

Vorbim despre un parc, un loc unde să poată să facă sport copiii din Sectorul 2, o arenă modernă pe care să vedem fotbal de calitate sau concerte și alte evenimente.

Parcarea va putea deservi și spitalul și zona adiacentă.

Am văzut în alte orașe modele. Sunt arene, la fel, amplasate în mijlocul orașului, cu parcări pentru care se fac abonamente care nu sunt valabile cu câteva ore înainte și după ce are loc un eveniment pe stadion. E păcat să stam cu această bază nefolosită.

Programele sportive sunt parte din programul meu și preocupările mele. E vorba despre prevenție.

Înainte de spitale, trebuie să facem preventie, iar sportul face parte din prevenție. Trebuie să prevenim să ajungem în spitale.

La Sectorul 2, am promovat multe competiții. Îi încurajăm pe cei mici în special să facă sport, pentru a avea o viață sănătoasă.

În plus, cu cât mai mulți copii avem la sport, se mărește și baza de selecție pentru sportul de performanță. Avem numai de câștigat din asta, dar trebuie să le oferim o infrastructură.

Am un dialog constant cu conducerea clubului Dinamo, dar și cu suporterii. Oamenii mă opresc pe stradă și mă întreabă când va fi gata stadionul. În mandatul de primar, vom face acest stadion. Nimeni nu poate să nu fie de acord cu construirea lui.

Noi facem baza pentru comunitate, pentru cetățeni, de care va beneficia și Dinamo.

Este important pentru toți cetățenii. Copiii vor face sport, iar cei mai mari, care nu fac, vor putea să vină la stadion să vină să vadă un meci de calitate sau un alt eveniment.

O arenă frumoasă, modernă contribuie la viața socială a comunității.

Iar, pe Dinamo, noul stadion o va ajuta să revină la gloria de altădată”, a mai spus Dan Cristian Popescu..

Transparență totală, proiecte pentru cetățeni

Viceprimarul a ținut să precizeze că totul se va desfășura transparent. De altfel, acesta spune că el a fost cel care a luptat pentru tranparență în cadrul Primăriei Sectorului 2.

„La Primăria Sectorului 2, eu am încercat o altă modalitate de a face lucrurile.

Avem 15 unități de învățământ care sunt cele mai moderne din țară. Am modernizat câteva parcuri, am introdus transparența totală în cadrul Consiliului Local.

Toate contractele și plățile sunt pe site, deși am întâmpinat mare opoziție din partea unora.

Unele proiecte ssunt aplicate, altele mai puțin. De exemplu, colectarea selectivă. Cetățenii Sectorului 2 au taxă zero la colectarea selectivă.

Suntem primul sector care ridică fracția reciclabilă cu mașini diferite și care înasează bani pentru reciclare.

Mai avem de lucru cu educațția unei părți a ppulației, e un pic mai greu aici.

Am informatizat sistemul de taxe locale, vii doar o dată, îți iei user și arolă, apoi faci totul de acasă.

De asemenea, am reuit să înființăm un centru modern pentru actele de identate în mall-ul din spatele primăriei. Nu plătim nimic chirie, iar oamenii se pot recrea în timp ce așșteaptă să le fie eliberate actele.

Pentru un viitor mandat de primar, vreau să terminăm de modernizat toate instituțiile de învățământ. Nu vreau să mă laud, dar am avut invitațți din Germania, la nivel de instutuție, care au spus că, la ei, doar anumite școli private sunt precum cele 15 pe care le-am modernizat deja.

Avem 83 în total, cee mai multe din București. De asemnea, vom face reabilitarea blocurilor rămase și reparații capitale la lifturi. Pot aplica o lege pe care chiar eu am propus-o în Parlament, ca, odată cu reabilitarea blocurilor, să se facă și reabilitarea lifturilor”, a declarat Dan Cristian Popescu.

Fotbalul profesionist trebuie să rămână privat!

Viceprimarul Sectorului 2 a precizat că implicarea administrației locale se rezumă la infrastructură și sport de masă.

Fotbalul profesionist trebuie să fie privat. Cu toate riscurile și problemele de care Dinamo, de exemplu, nu a scăpat nici acum.

„Nu vreau să intru în discutii legate de acționariatul clubului. Administrația locală nu se poate implica în sportul profesionist.

Banii publici trebuie să meargă la infrstructură și la sportul de masă.

Sportul profesionist trebuie să fie finanțat de mediul privat, care să obțină profit sau nu, în funcție de calitatea managerială pe care o are.

Din păcate, sunt prea puține povești de succes la cluburile de fotbal din România.

Sunt oameni care au venit în fotbal pentru a-și face un nume, oameni care scos bani, oameni care au avut condamnări.

Da, și despre Badea s-au spus multe, vă dați seama, este ginerele lui Dincă…”, a încheiat Dan Cristian Popescu.

stadion Dinamoprimaria sectorului 2alegericandidatprimardan cristian popescu