Cristi Balaj trage semnalul de alarmă înainte de Jocurile Olimpice: “Riscăm să avem soarta Rusiei!”

Actualul președinte al Agenției Naționale Anti-Doping, Cristi Balaj, a vorbit despre posibilitatea ca România să nu poată participa la Jocurile Olimpice!

Fostul mare arbitru român a discutat despre faptul că România, alături de Bulgaria, au rămas singurele țări de pe teritoriul Uniunii Europene care nu pedepsește dopajul ca infracțiune, ci doar ca și contravenție. Acest lucru se pare însă că poate duce la  excluderea țării noastre de la Jocurile Olimpice, la fel ca și în cazul Rusiei.

balaj

“Chiar de la Guvern vin acum (n.r. interviul a avut loc marți), legea a intrat în procedură de urgență, este în consultare publică. Zilele trecute am trimis o adresă către ministerele avizatoare, să ne sprijine în urgentarea procesului de avizare. Suntem în grafic, cu ușurință putem respecta termenul, doar că trebuie să existe un pic de bunăvoință și responsabilitate din partea celor implicați în acest proces.

Atât timp cât nu avem o lege conformă cu noul cod WADA (Agenția Mondială Antidoping) devenim neconformi. Dacă, până în 1 iulie, când începe vacanța parlamentară, nu a fost aprobată legea, riscăm neconformitatea! Riscăm să avem cazul Rusiei și sportivii noștri să nu poată concura sub steagul României.

Citește și Când își va afla România Under 21 adversarele de la Jocurile Olimpice. Componența grupelor

Noi și Bulgaria suntem singurele țări din Uniunea Europeană care nu sancționăm acest lucru drept infracțiune, avem doar contravenție. Sunt importuri majore din zona Republicii Moldova și din Bulgaria. Intră foarte mult pe la vama Giurgiu, dovadă sunt recentele capturi, cele mai importante fiind în valoare de 260.000 de euro și de 800.000 de euro.

WADA și Departamentul Medical Științific au stabilit că nu există nicio persoană în lume care să fi consumat steroizi sau hormoni de creștere și care să nu fi suferit efecte medicale ireversibile. Această lege am găsit-o aici, într-un sertar, iar pentru ea, chiar dacă sunt scos pe ușă, o să intru pe geam. Mă bucur că am susținerea presei și o să mă lupt cu cei care vând acești steroizi pe site-uri, pentru că lor nu le este frică de amendă. Este un flagel. Există decese în țară, chiar eu am un prieten pe care l-am pierdut anul trecut!

Fiind un parlament nou și un guvern nou s-a decis ca guvernul să-și spună punctul de vedere… din nou. Mi s-a promis că, din punctul lor de vedere, va fi inițiată această procedură, proiectul de lege va ajunge, din nou, în Camera Deputaților, care este for decizițional și sunt convins că, după ce am interacționat de curând cu cei din Parlament, deputații vor da dovadă, din nou, de responsabilitate și vor realiza că este o lege a tuturor românilor, o lege pentru a ne proteja copiii.”, a spus Cristi Balaj, potrivit Playsport.

Citește și Cristi Balaj reacţionează după acuzaţiile lui Ioniţă. “Adevărul va ieşi la iveală!”