Coronavirus | Totul despre carantina totală. Cum și când putem să ieșim din casă – foto document

Ordonanța militară numărul 3 este în vigoare în România începând de miercuri, 25 martie, de la ora 12, și prevede un regim strict de izolare pentru populație. Pandemia de coronavirus a generat instituirea stării de urgență în România, iar drepturile și libertățile cetățenilor au fost restrânse.

Românii nu au voie să iasă din casă dacă nu au un motiv urgent. Mai precis, pot ieși din casă în anumite condiții. Poliția, Armata și Jandarmeria fac verificări pe străzi.

Fiecare persoană care iese din casă trebuie să prezinte o declarație pe proprie răspundere sau o adeverință de la angajator, precum și documentul de identitate.

Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot efectua fotografierea documentelor (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei.

Modelul de formular pentru declarația pe propria răspundere

Formularul poate fi scris și completat de mână pe o foaie, poate fi imprimat sau poate fi salvat pe un telefon, tabletă sau laptop.

Nu contează dacă domiciliul care apare pe cartea de identitate nu corespunde cu adresa unde locuiești. În formular, autoritățile au trecut rubrică specială pentru adresa unde locuiești în mod real, pe care trebuie să o completezi.​

Modelul de formular pentru adeverința de la angajator

Dacă mergi la serviciu sau într-un loc care are legătură cu exercitarea profesiei, este nevoie să ai asupra ta unul dintre următoarele două lucruri: legitimația de serviciu sau o adeverință de la locul de muncă, în care angajatorul certifică locul, situațiile și nevoia ca angajatul respectiv să iasă din casă. ​

Dacă ești PFA, liber profesionist, faci munci agricole sau ai o întreprindere individuală și ești nevoit să ieși din casă pentru a-ți desfășura activitatea, trebuie să completezi formularul pe proprie răspundere (de mai sus).

Restricții mai multe pentru persoanele peste 65 de ani

Persoanele vârstnice pot ieși din locuință doar între orele 11 și 13, cu excepția celor care ies pentru a merge la serviciu sau pentru munci agricole.

Sunt prevăzute următoarele situații pentru ieșirea din casă între orele 11 și 13:

1. faci cumpărături pentru tine sau animalele de companie, cu aceleași restricții explicate mai sus.

2. ai o nevoie medicală „care nu poate fi amânată” și nici realizată de la distanță. Poți merge la medic/spital să fii consultat sau îngrijit.

3. dacă ai un motiv justificat de îngrijirea sau însoțirea unui minor, asistența acordată altei persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități sau dacă ai un deces în familie.

4. dacă faci o deplasare „scurtă”, „în apropierea” locuinței, cu scopul de a face mișcare sau un sport care nu este de echipă, nu implică grupuri. De asemenea, pentru a plimba animalele de companie.

Pedepse dure

Cei care nu respectă aceste prevederi sunt pasibili de amenzi cuprinse între 100 de lei și 5.000 de lei pentru simplii cetățeni, și între 1.000 de lei și 70.000 de lei pentru firme.

Informațiile completate în formular sunt date de cetățeni pe propria răspundere, iar dacă autoritățile constată că sunt false, cetățenii riscă amendă sau dosar penal, pedeapsa cu închisoarea fiind între 3 luni și 2 ani.