Plecat din fotbalul românesc în urmă cu 18 ani, Ladislau Boloni a făcut o analiză rece a situaţiei pe care o traversează echipa naţională.

Antrenorul român este convins că lipsa de rezultate a primei reprezentative nu este una întâmplătoare.

„Sincer, am stat şi m-am gândit la final…Degeaba am vorbi despre nu ştiu ce greşeală a fundaşilor centrali sau o fază din prima repriză în care Keşeru a alunecat, când putea să dea la poartă. Problema noastră nu ţine de rezultat. E mult mai profundă, mult mai gravă decât o simplă înfrângere. E atât de superficială, atât de subţire priceperea noastră în privinţa fotbalului…E dureros, revoltător, înfiorător! De când am plecat din ţară, în 2001, n-am avansat deloc. Nimic, nimic, nimic! Şi apoi îmi aduc aminte cum ne bucuram, în această vară, că am bătut Anglia la Europeanul de tineret. Dar nu ne dăm seama că ei sunt de cinci ori mai buni decât noi! Nu vedem asta din cauza naţionalismului. E foarte trist cum se manifestă acest naţionalism, acest şovinism…” – a explicat Boloni.

Pe lângă lipsa de valoare, Boloni crede că naţionalei îi lipseşte şi o atitudine corectă în teren.

„Uite ce cred eu: valoric, niciun jucător român din lotul actual nu e capabil de o revoluţie pe terenul de fotbal! Nici unul! Totuşi, dacă ai spirit de luptă, dacă ai foame de rezultat, poţi echilibra diferenţa de valoare, poţi avea o agresivitate pozitivă cu care să pui adversarul în dificultate. Pe vremea noastră, am bătut Suedia de două ori. Şi atunci, jucătorii lor erau buni. Aveau nişte atacanţi masivi, nişte fundaşi care făceau legea în jocul aerian. În acei ani, IFK Göteborg era o echipă importantă, o forţă în fotbalul european. Iar suedezii aveau, ca şi acum, fotbalişti la cluburi importante din străinătate. Nu ştiu dacă eram mult mai buni ca ei, însă i-am bătut în două meciuri, fiindcă am avut foamea aia de rezultat! Şi, având această agresivitate, această forţă mentală, simţeam că putem muta munţii din loc! Ceea ce acum, din păcate, nu mai văd în echipa României” – a declarat Boloni pentru Adevărul.

În vârstă de 66 de ani, Boloni pregăteşte Antwerp din 2017. Fostul internaţional a fost selecţioner al României în perioada 2000-2001.