Bilanțul FR de Judo în 2018. Cozmin Gușă: “Baza de selecție e foarte mică”

Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, a declarat că judoul românesc a avut o evoluţie importantă în 2018, dar a avertizat că baza de selecţie este foarte mică.

România nu a obţinut în acest an nicio medalie la competiţiile majore de seniori, Campionatele Europene şi Campionatele Mondiale de judo.

Explicaţia pentru absenţa medaliilor este numărul mic de sportivi care practică judo în România. Noi alegem din 3.000 de sportivi, în timp ce Franţa alege din 700.000, Italia şi Germania din 300.000, Olanda din 200.000. Deci baza de selecţie la judo e foarte mică în România, într-un fel e de mirare că avem şi rezultatele astea. În plus, nivelul profesional al antrenorilor nu se ridică, din păcate, decât la unii dintre ei, la standardele pe care ni le dorim. E o chestiune de răbdare şi strategie. E nevoie de multe investiţii în antrenamente, în stagii, în tot ce înseamnă asistenţa post pregătire“, a spus Cozmin Gușă pentru Agerpres.

Cel mai important rezultat obţinut de judoul românesc a fost la Jocurile Olimpice pentru Tineret de la Buenos Aires, unde Adrian Şulcă a cucerit medalia de aur.

În 2018, România a cucerit 22 de medalii (7 de aur, 4 de argint şi 11 de bronz) la Campionatele Balcanice de judo pentru juniori, desfăşurate la Sibiu.

Cel mai bun judoka în 2018 este Şulcă. El este băiatul care a venit din urmă, care şi-a marcat categoria. Iar titlul olimpic la tineret este cel mai valoros. Eforturi bune au mai făcut însă anul acesta şi Vlăduţ Simionescu şi Raicu. Iar la fete, Căprioriu (Ştefan), Ohâi şi Dobre. Iar sportivul român al anului este tot Simona Halep, în ciuda finalului de sezon foarte prost. Îmi pare rău că nu a putut juca, dar nu cred că poate să o detroneze cineva. Pentru că despre România s-a vorbit în lumea sportului în contextul rezultatelor Simonei Halep. În ierarhia asta aş mai pune-o pe Cristina Neagu şi fetele de la canotaj“, a mai declarat Gușă pentru sursa citată.

Obiectivul Federației Române de Judo este să califice 8-10 sportivi la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

Revirimentul acesta de la cadeţi, care se vede cu ochiul liber, ne dă speranţe. Însă, rezultatele acestor sportivi se vor vedea în 2024, nu la Tokyo. La Tokyo vom defila cu cei care sunt consacraţi. Probabil că vom avea între 8 şi 10 calificaţi la Jocurile Olimpice din 2020, şi nu e puţin. E un obiectiv asumat de noi în faţa COSR. Spun că nu e puţin pentru că COSR şi-a propus să califice 100 de sportivi la Tokyo. Iar noi să venim cu 10% nu e deloc rău“, a precizat Cozmin Gușă pentru Agerpres.