România a cucerit trei medalii la Campionatul European U23 de atletism de la Gavle (Suedia), prin Andrea Miklos (400 metri), Claudia Prisecaru (3000 obstacole) și Alexandru Novac (suliță).

Vicecampioană mondială de junioare anul trecut, Andrea Miklos (20 de ani) a reușit să spargă gheața pentru delegația României și să obțină bronzul la 400 metri, prima medalie la Gavle.

Rezultatul este unul meritoriu mai ales că Miklos revine după o accidentare gravă și este la primul an de tineret. Sportiva de la CSM București antrenată de Magdolna Kanizsay a oprit cronometrul în 52.66 secunde, cel mai bun timp al sezonului pentru ea.

Bronz dramatic la 3000 obstacole

A doua medalie pentru România a venit la 3000 obstacole, prin Claudia Prisecaru (CSM Focșani 2007). Intrată în finală cu al doilea timp al calificărilor, sportiva antrenată de profesorul Cristian Orza s-a menținut în plutonul fruntaș până spre final.

Prisecaru părea să piardă lupta pentru bronz chiar în ultimele două ture, dar o rivală s-a împiedicat dramatic la unul dintre ultimele obstacole și românca a terminat în 9:53.21 minute, un nou record personal.

Novac, la o aruncare de titlul european

Recordmenul en-titre al României la aruncarea suliței, Alexandru Novac (CSM București), a obținut argintul la Gavle după o evoluție entuziasmantă.

Susținut frenetic de întreaga delegație, sportivul antrenat de Petre Manu a aruncat 81,75 metri din a cincea încercare. El a fost depășit chiar la ultima aruncare de către polonezul Cyprian Mrzyglod, cu o performanță fabuloasă de 84,97 metri.

Sunt rezultate bune, care ne dau încredere pe viitor. Această generație și cea de juniori care vine din urmă beneficiază de multe talente. Depinde de noi să le maximizăm potențialul. Cred că ar trebui să criticăm mai puțin sportivi, să îi incurajăm mai mult și să îi lăsăm pe antrenori să își facă treaba pentru că valoare există. Ne dorim să organizăm în România mai multe competiții internaționale pentru a-i ajuta să capete experiență„, a spus Florin Florea, președintele FR Atletism.