Armenia, lecţii pentru FRF! Stoichiţă al lor este un guru al fotbalului

Se spune că în fotbal nimic nu este întâmplător! Armenia, lider în grupa de calificare din preliminariile CM 2022, le-a administrat tricolorilor o lecţie de fotbal. Pentru naţionala de la Erevan totul a început cu o decizie luată de federaţia armeană la sfârşitul lui 2018.

Se spune că în fotbal nimic nu este întâmplător! Armenia, lider în grupa de calificare din preliminariile CM 2022, le-a administrat tricolorilor o lecţie de fotbal. Pentru naţionala de la Erevan totul a început cu o decizie luată de federaţia armeană la sfârşitul lui 2018.

Pe 18 decembrie 2018, federaţia de la Erevan anunţa numirea lui Gines Melendez în funcţia de director tehnic. Pe când FRF îl numea într-o poziţie similară pe ilustrul Mihai Stoichiţă, armenii apelau la o legendă a fotbalului spaniol.

Născut în 1950, Melendez a primit sarcina de a coordona toate loturile echipelor naţionale ale Armeniei. Spaniolul a venit la început cu doi colaboratori: un metodist care să îi şcolească pe selecţionerii de la toate categoriile de vârstă şi un preparator fizic care să conducă activitatea specifică la toate reprezentativele.

CV-ul lui Gines Melendez

armenia
Gines Melendez, directorul tehnic al Federaţiei Armene de Fotbal. sursa foto: Profi Media Images

Gines Melendez a antrenat Albacete, însă s-a afirmat profesional ca director tehnic al Federaţiei Spaniole de Fotbal într-o perioadă de succes total pentru iberici, 2011-2018. În perioada respectivă, Spania a câştigat şapte medalii de aur şi trei de argint la campionatele mondiale pe diferite categorii de vârstă.

Melendez a fost şi selecţioner la reprezentativele U-19 şi U-17 ale Spaniei, cu care a câştigat şase titluri europene. Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Iker Casillas, David Villa, Cesc Fabregas, Juan Mata, Gerard Pique sau Isco sunt printre jucătorii cu care Melendez a colaborat.

Selecţioner cu experienţă uriaşă

În mod logic, următorul pas al lui Melendez a fost numirea unui selecţioner spaniol. În vreme ce FRF s-a păcălit singură cu nume precum Contra sau Rădoi, armenii au mizat pe Joaquin Caparros. În vârstă de 65 de ani, Caparros şi-a început cariera de antrenor în 1981! A câştigat Segunda Division cu Sevila în 2001 şi a pus bazele ascensiunii clubului andaluz. După două decenii în care a fost permanent pe banca echipelor din La Liga (Deportivo, Bilbao, Mallorca, Levante, Granada sau Osasuna), Caparros a acceptat funcţia de selecţioner al Armeniei în martie 2020.

CITEŞTE ŞI: Gică Hagi, cerut la naționala României după eșecul din Armenia! Cum arată lista de selecționeri propusă de LPF

Comparaţiile cu alegerile făcute de FRF în ultimii ani nu îşi au rostul. Lecţia armenilor arată că până şi la Erevan există posibilitatea de a gândi şi pune în aplicare o strategie coerentă, care să dea şi rezultate. Armenia, o ţară cu populaţia cât Bucureştiul, care în afară de Mkhitarian nu a oferit niciun jucător de luat în seamă în fotbalul mare, a ajuns să fie cocoţată în fruntea grupei şi favorită în lupta pentru un loc la barajul de calificare. Între timp, noi mergem înainte cu alegerile lui ‘nea Mihai’ Stoichiţă!