2019, anul revoluției în arbitrajul românesc(P)

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat miercuri, 19 decembrie 2018, ora 13:12,
lpf
lpf

2019 este anul revoluției în arbitrajul românesc. LPF a anunțat că va începe testarea arbitrajului video (VAR) în primăvara anului următor, urmând ca tehnologia să fie aplicată la toate meciurile din sezonul 2018-2019. Sebastian Runge, liderul grupului de inovare a fotbalului din cadrul FIFA, a adresat Ligii Profesioniste de Fotbal din România o scrisoare în care a ținut să puncteze ultimele informații cu privire la implementarea tehnologiei VAR (Video Assistant Referee) în campionatele care nu au utilizat deja respectiva inovație în materie de arbitraj.

 

“După cum știți, noii organizatori de competiție, adică cei care nu au utilizat deja sistemul VAR în campionatul lor, trebuie să urmeze fiecare etapă a Programului de asistență și aprobare pentru implementare (IAAP), inclusiv testarea tehnologiei și aprobarea FIFA, în acest caz”, a precizat Runge.

Polemică pe marginea costului implementării

Așadar, organizatorii primului eșalon fotbalistic din țara noastră nu prea mai au de ales. Trebuie să renunțe la atitudinea reticentă de până în prezent și să caute soluțiile financiare și tehnice pentru implementarea VAR. Gino Iorgulescu, președintele LPF, a spus că este nevoie de sponsori care să plătească toate cheltuielile. Acestea pot fi minim 600.000 de euro şi maxim 1,5 milioane. Sumele înaintate l-au intrigat pe Gigi Becali: „Nu vreau să-l contrazic pe Gino, că e prietenul meu, dar bate câmpii. Ce e aia între 600.000 de euro și un milion și jumătate? Ce marjă e aia? Va costa vreo 600.000-700.000 de euro”, a spus finanțatorul lui FCSB.

Alexandru Deaconu, vicepreședintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, a asigurat că CCA va veni cu brigăzile specializate pentru această tehnologie, în timp ce LPF ar trebui să furnizeze partea tehnică, în speță van-uri dotate cu aparatura necesară: „Vor fi 7 oficiali delegați la fiecare meci, ne descurcăm, sunt arbitri la ligile inferioare, tineri, care pot fi promovați în următoarea perioadă”. Vor fi patru situații care vor fi analizate prin tehnologia VAR: penalty, cartonaș roșu, gol marcat din offside/fault în atac, jucător sancționat greșit/nesanționat. Cu siguranță că vor fi influențate rezultatelor multor pariuri. Apropo, există un bonus Betfair care poate fi folosit pe meciuri din Liga I.

Numărul mic de arbitri cu valoare recunoscută poate reprezenta o problemă. „Problema o să fie că se duc la televizor și nu vor ști ce decizie să ia. Sunt arbitri care nu știu să interpreteze penalty-ul”, spunea Gigi Becali. Și fostul arbitru internațional Ion Crăciunescu este de părere că VAR poate pune presiune suplimentară pe arbitri, pentru că sunt faze în zona gri în care, din zece „fluierași”, cinci le pot judeca într-o direcție și cinci în cealaltă direcție: „Lumea va fi mai exigentă cu arbitrii, pentru că are pretenția să nu mai existe greșeli deloc. Vor spune: Dacă nici când se uită la reluare nu dau decizia corectă chiorii ăștia…”.

Există și susținători ai arbitrajului video

Sunt și voci autorizate care consideră că tehnologia VAR va aduce un plus. De exemplu, fostul arbitru internaţional Cristi Balaj a declarat la Telekom Sport că „VAR-ul a fost implementat în ideea de a elimina greşelile majore şi cred că, în general, a fost o reuşită. La Campionatul Mondial de fotbal poate că au fost şi faze ambigue, în care noi, cei care priveam faza, vedeam o altă decizie, dar situaţiile clare au fost rezolvate”. La rândul său, fostul arbitru Adrian Porumboiu crede că „această tehnologie îi salvează pe arbitri, dar nu numai pe aceștia, salvează până la urmă spectacolul, rezultatul, care nu trebuie să fie influențat de arbitri”.

Până la urmă, tehnologia VAR poate face dreptate și pentru pariori, mulți dintre ei având ca sursă de inspirație biletu-zilei.com.

Și arbitrii în activitate susțin introducerea VAR-ului. „Sper ca şi în România, în viitorul foarte apropiat, să se implementeze sistemul VAR, pentru că o să reducă foarte mult greşelile mari ale noastre. Toţi tindem spre aşa ceva. În momentul în care termini meciul, toată lumea ştie fazele, tu eşti singurul care nu are posibilitatea aceasta. De ce să nu facem un pas înainte? Ăsta este viitorul în fotbal din punctul meu de vedere. Poate că unii sunt reticenţi şi spun că dispare spectacolul. Nu. Acele intervenţii sunt convins că o să fie din ce în ce mai scurte ca durată şi nu o să mai afecteze atât de mult spectacolul sportiv”, a spus Ovidiu Hațegan pentru FRF TV. Vor apărea și la noi acele momente palpitante, în care jucătorii, antrenorii, spectatorii și telespectatorii vor așteapta decizia finală. Un lucru este clar: chiar dacă analizarea video a fazelor litigioase va corecta o mare parte din greșelile de arbitraj, polemicile nu vor dispărea definitiv.

LPFarbitrajbecalipariuriarbitriVARccaporumboiufrf