Astăzi se împlinesc 12 ani de când FCSB, pe atunci STEAUA, a ratat o calificare istorică în finala Cupei UEFA. După un succes la limită, 1-0, la Bucureşti, echipa roş-albastră a fost învinsă de Middlesbrough cu 4-2, în retur, după ce trupa antrenată de Cosmin Olăroiu a condus cu 2-0 pe „Riverside Stadium”. A fost seara în care steliştii au umplut Capitala de lacrimi, iar rapidiştii şi dinamoviştii l-au declarat zeu pe Massimo Maccarone, eroul grupării engleze.

Timpul a trecut, însă suporterii români şi cei britanici nu au uitat celebra partidă disputată în Albion. În timp ce Middlesbrough marchează momentul în fiecare an, pe site-ul oficial, oamenii lui Gigi Becali nici nu vor să audă de ziua de 27 aprilie 2006. Totuşi, haideţi să ne întoarcem în urmă cu 12 ani.

Dică (15) şi Goian (23) au făcut ca roş-albaştrii să conducă cu un neverosimil 3-0 la general, iar englezii din tribunele lui „Riverside” îşi muşcau buzele de supărare. Coşmarul echipei lui „Oli” a început în minutul 33, atunci când Maccarone a profitat de o aşezare greşită a lui Carlos şi a redus din diferenţă.

În minutul 66, portarul născut în RD Congo a comis-o din nou, când a ieşit prost la o centrare, iar veteranul Viduka a punctat. Riggott (73) a marcat şi el, iar pe arena britanică s-a declanşat iadul.

Cu două minute înainte de final, pe fondul unei aşezări super-defensive, Bălan şi Carlos au dormit în ghete, iar Maccarone a înfipt pumnalul în inimile a milioane de stelişti.

Publicată de Adrian Neaga pe 26 Aprilie 2018

Englezii au urlat de fericire, s-au îmbrăţişat şi s-au pupat de mama focului, în timp ce lacrimile au năvălit pe feţele steliştilor. S-a plâns pe gazon, s-a urlat de durere în tribunele stadionului englez, iar jalea a cuprins cartiere precum „Drumul Taberei”, „Colentina” sau „Berceni”. În schimb, în „Giuleşti” şi în „Ştefan cel Mare” s-a declanşat fiesta, iar Massimo Maccarone şi al său număr 18 au devenit simboluri pentru rivalii roş-albaştrilor.

„Să-i dea Dumnezeu sănătate lui Maccarone”

Massimo Maccarone nu a fost şi nu va fi uitat niciodată de duşmanii de moarte ai steliştilor. De exemplu, în urmă cu doi ani, Marius Şumudică, un rapidist pur-sânge, şi-a adus aminte de atacantul italian.

O să deschid o șampanie! Când mă voi întoarce de la antrenament, voi deschide o șampanie și voi sărbători! Să-i dea Dumnezeu sănătate lui Maccarone”, spunea „Şumi”, pe atunci antrenor la Astra Giurgiu.

”Derulează că nu vreau să mai văd!”

Petre Marin vede rezumatul meciului Boro – Steaua alături de fiul său, Răzvan Marin

Răzbunaţi de Sevilla

Pe 10 mai 2006, la Eindhoven, Olanda, steliştii au fost răzbunaţi de FC Sevilla. În marea finală, gruparea spaniolă a spulberat-o pe Middlesbrough, scor 4-0. Luis Fabiano, (27), Maresca (78, 84) şi Kanoute (89) au făcut instrucţie cu trupa lui Steve McClaren. Intrat pe teren în minutul 45, Massimo Maccarone nu a mai strălucit.

Parcursul steliştilor din Cupa UEFA, ediţia 2005-2006:

Faza grupelor:

Steaua – Lens 4-0;
Sampdoria – Steaua 0-0;
Steaua – Halmstad 3-0;
Hertha Berlin – Steaua 0-0.

16-imi:

SC Heerenveen – Steaua 2-3 (1-3 în tur, 1-0 în retur);

Optimi:

Steaua – Betis Sevilla 3-0 (0-0 în tur, 3-0 în retur);

Sferturi:

Rapid – Steaua 1-1 (1-1 în tur, 0-0 în retur);

Semifinale:

Steaua – Middlesbrough 3-4 (1-0 în tur, 2-4 în retur).